Praha 6 poskytne slevy z nájemného podnikatelům kvůli výstavbě Blanky

Praha 6 sníží nájemné podnikatelům postiženým zábory ulic, které způsobuje výstavba tunelu Blanka. Slevy schválili radní v srpnu a platit budou do konce roku.

„Zabývali jsme se situací podnikatelů, kteří jsou nájemci nebytových prostor a prodejen v oblasti Dejvická a Hradčanská a kteří jsou existenčně ohroženi záborem ulic z důvodu výstavby a zároveň nejsou dlužníky,“ řekl starosta Tomáš Chalupa.

Slevu dostane 13 provozoven, které tak do konce roku ušetří přes 766 tisíc korun. Jde o obchody s prodejem květin, dárků, dětského oblečení, o drogerii, prodejnu a opravnu obuvi, cukrárnu, vinotéku, tabák, prodejnu nápojů, mobilních telefonů, kancelářských potřeb, nákup a prodej nábytku, potraviny a prodejnu smíšeného zboží. Slevy na nájemném budou platit do konce roku. Některé provozovny slevu už dostaly během letních měsíců. Ty, kterým levnější nájemné začne platit od září, mají slevu z měsíčního nájemného 75% bez DPH. Ty, které získaly slevu už během léta, ušetří 64 až 68%.

Inflaci radní nevyužijí

Radní rozhodli nezvyšovat nájemné u všech obecních nebytových prostor o index průměrné míry inflace za uplynulý rok. Podnikatelům v Praze 6 tak letos nezvýší nájemné o 6,3 procenta. „Domníváme se, že je to jedna z podpor podnikání," řekl starosta Tomáš Chalupa. Rozhodnutí také přispívá k celkovému snižování inflace, což má samozřejmě dopad na všechny spotřebitele.