Radnice deregulovaný nájem plošně nezvýší

Tři měsíce před koncem roku mají majitelé nemovitostí možnost oznámit navýšení nájmů o zákonem povolenou částku. Praha 6 plošné zvyšování nájmů v obecních domech neplánuje.

„Převážná většina nájmů zůstane na úrovni letošního roku. Nájem se zvýší pouze v domech, které byly v tomto volebním období kompletně zrekonstruovány,“ sdělil místostarosta Václav Širl, odpovědný za správu majetku obce. Domů, kterých by se mělo týkat zvýšení nájmů, je podle předpokladu necelá desítka. „Ještě o nich jednáme,“ dodal místostarosta Širl.

Zatímco dosud deregulace v obecních bytech probíhala plošně, nyní bude rozlišena podle jednotlivých bytů. Praha 6 již připravuje soubor kriterií, která zohledňují užitnou kvalitu bytu. „Bude záležet na tom, zda je byt například otočen do klidného vnitrobloku nebo do rušné ulice, v jakém je poschodí, zda má výtah, balkón, atd.,“ vysvětluje Širl. Body, které byt získá v každém z kritérií, pak určí výslednou slevu z nájmu. „Systém není složitý, ale je třeba zhodnotit každý z 1500 bytů,“ říká.

Nájemné pro rok 2009 se pohybuje v rozpětí od 95,50 korun za metr čtvereční v nejdražším Břevnově, Střešovicích, Bubenči a Dejvicích po 78,60 korun v Ruzyni. V roce 2010 se deregulované nájmy mohou v Praze 6 pohybovat od 90 do 110 korun za m2.