Senioři mohou obědvat v jídelnách levněji

Od září se mohou senioři z Prahy 6 stravovat ve vybraných školních jídelnách za zvýhodněnou cenu padesát korun. Podmínkou je věk nad 65 let a příjem, který nepřesahuje čtyřnásobek životního minima. Rozdíl mezi skutečnou částkou za oběd zaplatí obec.

Program stravování seniorů se stal součástí protikrizových opatření, které radnice připravila v důsledku dopadu ekonomické krize na své obyvatele. „Nabídneme seniorům a invalidním důchodcům kvalitní stravování za přijatelnou cenu a tím přispějeme ke zlepšení kvality jejich života,“ vysvětluje radní Ondřej Balatka. Radnice vytipovala sedm školních jídelen, kde se senioři mohou k odběru jídel přihlásit. Ještě předtím si vyplní jednoduchý formulář na Odboru sociálních věcí, oddělení péče o seniory v ulici Jugoslávských Partyzánů 15. K vydání potvrzení potřebují občanský průkaz a výměr důchodu, který není vyšší než 12 504 korun. Samozřejmostí je trvalé bydliště v Praze 6. S vydaným potvrzením si senior vybere školu, kde chce obědy odebírat a vyzvedne si u hospodářky školy stravenky za 50 korun. Na jednom obědě tak ušetří od 9 do 28 korun.

Dosud ve školních jídelnách odebíralo obědy kolem sedmdesáti důchodců, radnice nyní předpokládá, že jejich počet mírně vzroste. Na doplatek rozdílu mezi skutečnou cenou oběda je v rozpočtu proto vyčleněno 300 tisíc korun.

Školy, kde je možné obědy odebírat: