Šílenství se loučí s DD, vystřídá jej Kostra Nostra

První premiérou 18. sezóny Dejvického divadla bude 25. září inscenace Simony Babčákové Kostra Nostra. Simona Babčáková v DD uváděla své improvizační večery Second sekec, volně navazující na předchozí Sekec mazec Jaroslava Duška.

Na základě svých mnohaletých zkušeností s tímto divadelním žánrem se nyní rozhodla vytvořit svůj první samostatný divadelní projekt, v němž se pokouší sezdat činohru s improvizací. O autorství inscenace s podtitulem „veselá hra o přátelství a vůbec aneb co se stane, když se v dětství přísahá na holej pupek“ se dělí s Evou Petlákovou – Borkou. Hrají Simona Babčáková, Johana Švarcová, Lucie Roznětínská, Adéla Stodolová nebo Klára Melíšková. Inscenaci uvádí Dejvické divadlo v rámci projektu off zóna.

S Dejvickým divadlem se naopak v září loučí Příběhy obyčejného šílenství, debut Petra Zelenky jako autora a režiséra divadelních her. Úspěšné představení se hrálo v 208 reprízách, hra byla oceněna dvěma cenami Alfréda Radoka 2001 za hru roku a Miroslav Krobot byl oceněn jako talent roku. Filmová verze hry byla natočena v roce 2005 a Miroslav Krobot dostal za roli Otce Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Inscenace se hrála na řadě významných festivalů u nás i v zahraničí. Hra se stala součástí repertoáru dalších českých a zahraničních scén. „V řadě rolí se vystřídalo od začátku uvádění několik představitelů. Velké přesuny hereček vznikly především díky „populační explozi“, neboť postupně všechny představitelky s výjimkou paní Divíškové odcházely na mateřskou dovolenou a některé se po jejím skončení znovu do rolí vrátily,“ dodává zajímavost dramaturgyně divadla Eva Suková a dodává: „Počet zájemců naposledy vidět tuhle inscenaci mnohonásobně překračuje kapacitu našeho divadla.

Poslední dvě reprízy před derniérou ale bude natáčet Česká televize.“ Neuspokojení zájemci o poslední lístky mohou doufat, že se hra časem objeví v televizním programu.


Foto: Archiv DD