Tomíčkův memoriál i Moto den ozdobí oslavy Dne Prahy 6

Tradiční Memoriál Luboše Tomíčka na ploché dráze začíná novou éru. Letitá tradice padá a letošní 41. ročník se pojede o měsíc dříve, než bývalo zvykem. Místo v říjnu, den po pardubické Zlaté přilbě, se pražský závod uskuteční již v sobotu 5. září.

Nejstarší motocyklový závod v Praze se jezdí každoročně na počest významného československého plochodrážního reprezentanta Luboše Tomíčka, který v roce 1968 podlehl následkům těžkého zranění utrpěného při závodě o Zlatou přilbu v Pardubicích. „Memoriál se dostával do ústraní Zlaté přilby, jen paběrkoval po velké neděli, a tak jsme se rozhodli ho zviditelnit víc. Natolik patří k Praze 6, že bude součástí oslav městské části,“ říká ředitel závodu Petr Ondrašík. „Jednačtyřicátým ročníkem začíná nová éra, chceme podnik výrazně povýšit,“ pokračuje. Účast přislíbili vítězové uplynulých dvou ročníků Američan Greg Hancock a Polák Grzegorz Walasek. Vedle těchto borců se na startu objeví Hefenbrock z Německa, jezdci z Velké Británie, Itálie, Austrálie, české barvy bude hájit Adrian Rymel, a samozřejmě nesmí chybět Luboš Tomíček nejmladší.

Součástí závodu bude celodenní doprovodný program Moto den na Markétě, který bude věnován zejména školákům a studentům. Budou se moci vyřádit při soutěžích, na trenažérech i motorkách a přitom se dozvědět o bezpečnosti na silnicích. „Domnívám se, že právě motoristické závody jsou ideální příležitostí sdělit, že silnice není závodní dráha a že o tom, kdo je rychlejší, se má skutečně rozhodovat pouze na oválech a závodních drahách,“ říká k tomu starosta Tomáš Chalupa, který má na starosti bezpečnost a nad závodem převzal záštitu.

Specialitou bude soutěž o to, kdo přinese nejzajímavější cyklistickou nebo motocyklovou helmu (ať již historicky, tvarově nebo barevným řešením). První desítka nejlepších unikátů bude odměněna helmami.

Na plochou dráhu se motorky vrátí 5. října, kdy se pojede poslední díl české extraligy.

Doprovodný program DEN MOTO začne již v 10 hod. Samotný závod bude zahájen v 18 hod. Rodiče, kteří budou na závod doprovázet svou ratolest, si mohou koupit zvýhodněnou vstupenku za 100 Kč.