Brigádníci uklízejí sníh, mohlo by jich být víc

Čtyři sněhové dny na konci loňského roku prověřily funkčnost programu sněhové pohotovosti. Dobrovolníci shrably a lopatami vyšli do ulic krátce poté, co byl vyhlášen sněhový den. A ukázalo se, že nápad se osvědčil.

„Všichni, co měli přijít do práce, přišli. To bylo příjemné překvapení,“ pochvaloval si radní Jan Záruba. Dobrovolníky přihlášené kúklidu sněhu svolá do práce dvacet koordinátorů, kteří lidem rozdají nářadí. Po dokončení práce zkontrolují stav chodníku. Každý brigádník má na starosti 400 m chodníku a předepsaná šířka uklizeného chodníku je 120 cm.


Neznamená to však, že sníh je uklizen všude. „V současné době máme obsazeno zhruba 320 úseků. Je to více než polovina, ale stále se lidé mohou hlásit,“ říká Záruba. Praha 6 nebude najímat externí brigádníky. „Je to nabídka pouze pro občany naší městské části, kteří tak mají možnost si vydělat prací, kterou dosud stejně dělali, a zadarmo.“ Odměna pro brigádníky sněhové pohotovosti je dva tisíce korun měsíčně plus pět set korun za vyhlášený sněhový den. Městská část systémem dobrovolného úklidu supluje práci hlavního města, které nemá peníze na to, aby chodníky, které jsou jeho majetkem, uklidil.


Dobrovolníci stále mají možnost se přihlásit kpráci na zvoleném úseku. „Nejmenší zájem o úklid je na Malém Břevnově a v oblasti Břevnova od Bělohorské po Tomanovu,“ hodnotí Záruba lokality, kde se lidé o sníh před domy starají za plat z radnice.


Po Praze 6 se také objevilo 700 červených popelnic spředepsaným posypovým materiálem, který je vdispozici jak brigádníkům, tak obyvatelům domů, kteří chtějí zabránit náledí. „Kdo chce, tak si může chodník posypat, věříme, že to lidé nebudou zneužívat a nosit si posyp domů do sklepa,“ doplnil Záruba.


Kde se přihlásit: www.snehovapohotovost.cz nebo sekretariát radního Jana Záruby vbudově radnice, Čs. armády 23. Infolinka: 800 105 060.