Radnice je zpět na staré adrese

Nejen v rekordním čase zrekonstruovaná, ale hlavně v rekordním čase přestěhovaná radnice, má za sebou první dny provozu. Podle motta „Vstřícná radnice pod dohledem veřejnosti“ by zde občané měli najít vše, co potřebují, pod jednou střechou a hlavně mnohem pohodlněji, než dosud.

„Radnice chce být otevřenější, čitelnější, dostupnější,“ bylo přání dlouholeté tajemnice úřadu Lenky Pokorné, která se kvelké lítosti všech otevření nové radnice nedožila. Náhle zemřela dva týdny před dokončením rekonstrukce, na jejíž podobě měla obrovský podíl.


Centrální recepce ve Dvoraně úřadu pomůže návštěvníkům s orientací po budově.


„Stěhování agendy zBřevnova zpět do Bubenče bylo náročné, ale zvládlo se za pouhý týden. Přesto bude chvíli trvat, než se vše usadí. Prosíme proto občany o trpělivost,“ žádá starosta Tomáš Chalupa. Do své původní budovy se úřad vrátil po devatenácti měsících. Kdysi „nízkostandartní“ ubytovna zdvacátých let a po léta úřad Prahy 6 se za tu dobu změnily knepoznání. Nejviditelnější změnou je centrální bezbariérový vchod s automatickými dveřmi do Dvorany. Tam se koncentrují nejžádanější služby pro občany, jako je podatelna, informační kancelář, ověřování, pokladna, kopírování, Czech point atd. „Nejnavštěvovanější odbory budou v přízemí, nejméně žádané v horních patrech,“ vysvětlil starosta Chalupa. Vbudově přibyly výtahy, do kterých se proti minulosti vejdou i maminky skočárky.

Nové uspořádání
Vpřízemí lidé naleznou odbor služeb veřejnosti, odbor evidence osob a osobních dokladů a nově také služebnu městské policie. Přepážkové provozy sčíselným pořadím mají urychlit čas strávený vyřizováním záležitostí. Vprvním patře je umístěn odbor sociálních věcí, odbor vnitřních věcí a živnostenský odbor, který dosud sídlil vjiné budově.  Koncentrovat všechny odbory úřadu do jedné budovy umožnila přístavba do dvora, díky které vznikly další prostory. Radnice také využila místo po obvodním soudu, který se sídlil včásti budovy a před rekonstrukcí se přestěhoval. Ve druhém patře se nově nalézá odbor dopravy a životního prostředí a odbor správy obecního majetku, ve třetím odbor výstavby, odbor územního rozvoje a odbor školství. Radní městské části, zástupce starosty i starosta mají své sekretariáty ve 4. patře. Tajemnice úřadu, jejímž zastupováním je dočasně pověřená Dana Charvátová, vedoucí odboru dopravy, je vpátém patře sodborem ekonomickým a právním. Vnejvyšším patře, které bude rekonstruováno letos, vznikne zasedací sál pro zastupitele, odbor technicko-investiční a informatiky.

Úředníci pod dohledem
Mezi revoluční novinky úřadu patří prosklené dveře do všech kanceláří, včetně kanceláře starosty. „Chtěli jsme, aby do všech kanceláří mohli lidé vidět,“ zdůvodnil starosta.
Každé patro budovy má vlastní recepci, kde mohou lidé požádat o pomoc, a také důstojný čekací prostor.  Pohyb po nové radnici by měl výrazně usnadnit nový informační systém. Při návštěvě radnice lidé nezůstanou o hladu, v 5. patře je otevřen bufet a za hezkého počasí bude kdispozici i terasa. Časem by měla radnici zkrášlit také umělecká díla Jiřího Anderleho. „S galerií v Pelléově vile jsme se dohodli na bezplatném zapůjčení obrazů a soch, které by se měly časem obměňovat,“ dodal Chalupa.

Pro návštěvníky úřadu jsou kdispozici nově vzniklá parkovací místa ve dvoře. „Po dobu nutnou kvyřízení záležitostí na radnici bude parkování zdarma. Model teprve hledáme, rádi bychom stání nabídli i místním lidem vdobě, kdy je úřad uzavřen, přes noc nebo víkend,“ říká starosta Chalupa.

Reakce prvních návštěvníků na novou radnici byly převážně spokojené. Většina občanů byla příjemně překvapena. Oceňovali modernější vzhled a smysluplné uspořádání a otevřený prostor. Někteří si postěžovali na kluzkou podlahu. „To bylo vdobě, kdy uklízečky ještě vytíraly a venku mrzlo. Jinak všechny materiály mají předepsané atesty,“ uvedla Dana Charvátová.

Slavnostní otevření nové radnice se uskuteční koncem ledna. „Podrobnosti se lidé dozvědí na webových stránkách radnice,“ sdělil tiskový mluvčí Martin Šalek.

Díky přestavbě ve vnitrobloku se veškerá agenda úřadu vejde do jedné budovy.

Důstojné čekací prostory pro návštěvníky úřadu budou časem doplněny díly Jiřího Anderleho.

Přepážkové provozy urychlí občanům čekání.