Radnice nakoupila do škol CD pro výuku jazyků, pomohou zejména dyslektikům

Městská část se rozhodla rozšířit svoji dlouhodobou podporu jazykového vzdělávání a zakoupila pro všech svých patnáct základních škol regionální licenci programu Jazyky bez bariér.

Speciální program je díky několika odlišným možnostem práce stextem a jeho zvukovou podobou určen především pro děti sdyslexií. „Jde o to, že děti vnímají cizí slovo zároveň několika smysly,“ vysvětlil princip výuky školský rada Jan Holický. Podle něj program podporuje i individuální formy výuky, které mohou být zaměřeny na opakování nebo naopak tvůrčí invenci nadaných žáků. „Program byl školám dodán vpodobě CD-ROMu, který díky licenčním podmínkám umožňuje jeho využívání nejen ve školách, ale i vrámci domácí přípravy,“ doplňuje Holický stím, že díky tzv. multilicenci mohou rodiče program dětem nahrát do domácích počítačů.


Program Jazyky bez bariér umožňuje kromě vnímání cizího jazyka více smysly i samostatnou multimediální tvorbu. Vyučující cizích jazyků, a zejména pak angličtiny, mohou využívat webovou knihovnu Jazyky bez bariér. V rámci metodického servisu se mohou  účastnit odborných seminářů.


K předchozím formám podpory jazykového vzdělávání (příspěvky na studijní pobyty, výuku vhodných předmětů vcizím jazyce, rodilí mluvčí) přibyla další možnost rozšiřující jazykové schopnosti žáků.


Pořízení programu stálo 15 tisíc korun pro všechny školy, a to díky výrazné slevě při hromadném objednání. Letos městská část nakoupí další služby jako školení pro pedagogy nebo semináře s výměnou zkušeností, takže celková cena produktu by měla být 60 tisíc korun.

Požadavky na PC:
❍ MS Windows 98/NT/2000/XP
❍ Zvuková karta se vstupem pro mikrofon
❍ Mikrofon
❍ 700 MB volného místa na harddisku
❍ CD-ROM (pro plné využití školní licence CD-RW mechanika)
❍ Min. rozlišení monitoru 800 x 600 pxl.