Děti chodí do nové školky vedle školáků

náhled souboruPadesát dětí nastoupilo od října do nové mateřské školy Červený vrch, která sídlí v sousedství místní základní školy. Prostory pro novou školku vznikly ze zrekonstruovaného pavilonu, ve kterém byly původně školní třídy a družina.

„Spojení školy a školky v těsné blízkosti je dobré. Malé děti přestanou mít strach z velké budovy školy, velcí chodí malým hrát divadlo a číst,“ pochvaluje si ředitelka Jana Matoušová, která nově řediteluje i mateřské škole. Rekonstrukce pavilonu a vznik školky byly jedním z mnoha kroků, kterým městská část rychle reaguje na velký počet dětí předškolního věku. „Jestli něco Prahu 6 opravdu trápí, je to počet míst ve školkách. Přitom jich máme více než například v roce 1989,“ řekl při slavnostním otevření starosta Tomáš Chalupa. Rekonstrukce pavilonu včetně přístavby jednoho nového patra přišla městskou část na 29 milionů korun. „V prvních dvou patrech jsou dvě oddělení mateřské školy, třetí je určeno pro školní družinu s kapacitou 60 žáků,“ uvedl radní pro školství Ondřej Balatka. V prostorách školky je zřízena výdejna jídel, které bude vařit kuchyně základní školy. Součástí školky je i nové dětské hřiště s klouzačkou, prolézačkami a dalšími herními prvky, které vzniklo na přilehlém školním pozemku.

Při slavnostním otevření si lidé mohli prohlédnout i školu, která má nově bezbariérový vstup do bazénu a stala se tak podle ředitelky Matoušové plně bezbariérovou. Paní ředitelka využila přítomnosti řady rodičů a požádala starostu Chalupu o další investici, a to na zastřešení bazénu.