Evropská se stala alejí slavných osobností

náhled souboruDevadesát nově vysazených platanů lemujících středový pás Evropské ulice je od září velkolepou přehlídkou slavných osobností. K výročí 90 let Prahy 6 stromy dostaly pojmenování po významných lidech, kteří v Praze 6 žili nebo jsou s ní spojeni svým dílem. Stromům pak požehnal převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek.

„Chtěli jsme dát Praze 6 dárek, který ji může zdobit dalších 90 let,“ uvedl nápad se stromy starosta Chalupa. „Symbolické pojmenování stromů je vyjádření úcty k lidem, kteří z Prahy 6 pomáhali tvořit výjimečnou městskou část,“ dodal. Pro výběr platanů rozhodlo to, že se do uličního prostředí hodí a nejsou alergenní jako lípy. Osobnosti jednotlivě starosta představil při slavnostním křtu. Těm, kteří se osobně dostavili, předal pamětní cedulku s číslem stromu. A takových bylo dost. Přišel čestný občan Gustav Mahler: „Mám hodně stromů a všechno jsou to lípy, tohle je můj první platan,“ řekl. Slavnost nevynechal grafik Jiří Anderle, pro kterého je strom velkou poctou. Připomněl, že v Africe, kterou často navštěvuje, je každý strom uctíván jako božstvo. Svého stromu si velmi váží i nová čestná občanka Prahy 6 zpěvačka Eva Pilarová. Přišel sochař Kurt Gebauer, ředitelka divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. Prohlédnout si svůj strom přišel i v současnosti nejstarší šestkový občan Jiří Linhart, který je o 12 let starší než Praha 6. On měl čest sfouknout 90 svíček na dortu ve tvaru platanu. Starší než Praha 6 je i generál Tomáš Sedláček, čestný občan a nyní majitel platanu na Evropské. Ze Střešovic dorazil člen Sokola Václav Jágr, fotograf a amatérský kameran. Placku s číslem a jménem si převzal animátor a výtvarník Zdeněk Smetana.

Pojmenování pro stromy navrhovali sami občané, konečný výběr určila radniční komise. Díky projektu se objevila řada jmen lidí, kteří vykonali skutky hodné obdivu, ale jejich jména zůstala časem zapomenuta. Starosta Tomáš Chalupa za všechny jmenoval Jana Zelenku – Hajského, řídícího učitele v Liboci, odbojáře, který byl úzkým spolupracovníkem Jana Kubiše a Josefa Gabčíka, a s jehož pomocí se podařilo zorganizovat atentát na Heydricha. Po zradě kamaráda 17. června při zatýkání gestapem spáchal sebevraždu.

Platanovou alej dotváří informační systém, který vede při chodníku podél aleje. Stromy jsou označeny jmény a popisky abecedně od centra k letišti. V rámci křtu radnice vydala publikaci s životopisy šestkových obyvatel.


Výtvarník Zdeněk Smetana.


Čestný občan Zdeněk Mahler.


Narozeninový dort Prahy 6.