Kaple sv. Michala je opět krásná

náhled souboruOpravená kaple svatého Michala na Hanspaulce je znovu ozdobou Hanspaulky. Kaple se otevřela veřejnosti přesně v den svátku svatého Michala.

Zrekonstruovanou kapli posvětil farář P. Krysztof z římskokatolické farnosti u sv. Matěje. Nebylo to poprvé, kaple byla vysvěcena již 6. října roku 1693. Tehdy patřila k sousední usedlosti Pernikářka.

„Je dobře, že Hanspaulka získala další místo, kde se lidé mohou scházet. Takovými charakteristickými místy jsou pro Hanspaulku například kostel sv. Matěje či místní základní škola," řekl při otevření kaple starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Připomněl, že stejně jako byla náročná rekonstrukce, bylo i získání kaple do majetku Prahy 6, která měla zájem ji zachránit. Kaple byla od 50. let ve vlastnictví Akademie věd, v roce 1958 byla prohlášena kulturní památkou. V roce 2008 objekt kaple přešel do vlastnictví Prahy 6, která ihned zahájila kompletní obnovu včetně restaurování fragmentů vnitřní barokní výmalby a úpravy nejbližšího okolí. Kaple je nově i nasvícena. Samotná rekonstrukce přinesla řadu překvapení, například jeden ze dvou schodů vedoucích do kaple byl nalezen pod kořeny borovice, která byla během rekonstrukce poražena.

Opravenou kapli si přišla prohlédnout stovka místních obyvatel, pro které byl připraven program orientovaný do doby vzniku kaple. Přítomní si mohli poslechnout Svatoroční muziku V. K. Hollana Rovenského – Capella regia musicalis 1693 nebo ocenit historický tanec.