Lidé jsou v Praze 6 spokojení s pořádkem, ale ne s parkováním

Občané Prahy 6 jsou ve velké většině se zdejším životem spokojeni. Podle tří čtvrtin z nich se situace za posledních deset let zlepšila.

Průzkum názorů obyvatel Prahy 6 prováděla v srpnu společnost Factum Invenio. Provedla dva tisíce rozhovorů s lidmi staršími 18 let. Cílem bylo zjistit, jak šestkoví občané hodnotí život ve své lokalitě a změny, ke kterým došlo za posledních deset let. „Předmětem výzkumu bylo také zmapovat hlavní priority práce nové radnice Prahy 6 po komunálních volbách, tak jak je vnímají běžní obyvatelé,“ sdělil tiskový mluvčí radnice Martin Šalek.

Budoucí zastupitelstvo by se podle téměř poloviny obyvatel mělo věnovat především dopravě a parkování, následuje zdravotnictví, bezpečnost a sociální oblast. „Je klíčové znát skutečně názor většiny lidí, a ne jen nátlakových skupin, které se za většinový názor schovávají,“ domnívá se starosta Tomáš Chalupa.

Občané Prahy 6 jsou se životem v této městské části převážně spokojeni (92 %). Negativně hodnotí život na Praze 6 jeden z dvanácti obyvatel (8 %). Změny, které v průběhu posledních deseti let nastaly, lidé vnímají pozitivně. Téměř tři čtvrtiny (72 %) je hodnotí kladně, podle jejich názoru se situace zlepšila. Zhruba každý šestý obyvatel (16 %) se domnívá, že se víceméně od roku 2000 nic nezměnilo, situace zůstala stejná. 11 % lidí považuje současný stav za krok k horšímu.

Pořádek i zeleň chválí

Nejlépe hodnotí občané Prahy 6 oblast ekologie. Naprostá většina z nich pociťuje největší zlepšení v oblasti údržby městské zeleně (82 %). Tři čtvrtiny (76 %) respondentů spatřují změny k lepšímu v oblasti třídění komunálního odpadu a většina vnímá pozitivně také čistotu ulic a chodníků (71 %). Na opačném pólu hodnocení se nacházejí oblasti parkování a silniční dopravy. Vývoj hodnotí negativně dvě třetiny (65 %) občanů a změny v silniční dopravě vnímá kriticky zhruba polovina (51 %) z nich.

Zaměřte se na dopravu

Mezi dvě nejdůležitější oblasti, na které by se měla radnice Prahy 6 po komunálních volbách zaměřit, patří jednoznačně doprava a parkování. Jako prioritu pro příští práci radnice ji vnímá téměř polovina (47 %) občanů Prahy 6. S větším odstupem občané za prioritu označili zdravotnictví (26 %) a třetí nejčastěji zmiňovanou oblastí byla bezpečnost (23 %).