Nové dráhy testovali sportovní kmotři

náhled souboruTři kmotři sportovci pokřtili novou část in-lineových drah areálu Ladronka. Tyčkařka Kateřina Baďurová-Janků, hendikepovaný cyklista Jiří Ježek a pětibojař David Svoboda nejen zkropili dráhu šampaňským, ale vydali se na bruslích a kole po nově postaveném okruhu.

Při exhibičním závodu vyzkoušeli jízdu po oválu, který měří 4,220 metrů, přesně desetinu maratonu. „Je to úžasná dráha, v nové části je samozřejmě lepší asfalt,” řekla po dojezdu do cíle Baďurová-Janků. Na bruslích stála poprvé po vyléčení zranění, které předčasně ukončilo její sportovní kariéru. Jinak se na kolečkových bruslích pohybuje od šesti let. Přestože je jízda na in-line bruslích považovaná za poměrně nebezpečný sport, žádný větší pád prý nezažila. „Vždy jsem svědomitě pou-žívala chrániče a helmu,“ prozradila. David Svoboda vtipně popřál dráze hodně sportovkyň, které si na bruslích formují svoje pozadí.

Součástí křtu bylo také odhalení pamětní desky, která je nyní umístěna v podchodu pod Kukulovou ulicí. Při slavnosti se sešli všichni, kteří se na dlouholetém budování Ladronky podíleli. Zástupci ateliéru Šafer a Hájek architekti, kteří se podíleli na projektování nových tras, ocenili „budovatelskou“ vizi starosty Tomáše Chalupy a zastupitelů Prahy 6, díky kterým se „zapomenutá“ nevyužívaná pláň stala během pár let jedním z nejnavštěvovanějších míst v Praze. První dráha na Ladronce měřila necelé tři kilometry. Po rekonstrukci má areál několik oválů, přičemž nejdelší měří 5,2 km. Na poslední úpravy za 69 milionů korun se podařilo sehnat příspěvek z evropských fondů. Areál se kromě in-line drah rozšířil o hřiště pro plážové sporty. Podle starosty Chalupy má toto území ambici stát se skutečně největší rekreační plochou zeleně v Praze, a to po revitalizaci plochy, která je v současné době zařízením staveniště metra a nachází se na druhé straně Bělohorské ulice nad Břevnovským klášterem. „To už by ale mělo být jenom odpočinkovou zónou, parkem bez drah,“ uvedl starosta.

Poctou k výročí 2 a půl tisíce let od bitvy u Marathonu, kdy byla poprvé překonána trať dlouhá 42 km, se jel na Ladronce první in-line maraton družstev. Vítězem se stal tým Dukly Praha A, na druhém místě dojel další tým Dukly, bronzové medaile získal tým Architektů.