Senioři mohou zahnat nudu při nových aktivitách

náhled souboruRadnice Prahy 6 v září otevřela komunitní centrum pro seniory, které zdarma nabízí besedy, filmy a procvičení těla i paměti, výtvarné kurzy nebo lekce na počítači. V Domě s pečovatelskou službou ve Šlejnické ulici mohou lidé využít pestrý program několikrát v týdnu.

„Populace na šestce stárne, více než třetina jejích obyvatel jsou právě senioři. „Proto pro ně chceme vytvářet prostory, kde by se mohli setkávat," řekl při zářijovém otevření Ondřej Balatka, radní pro sociální oblast.

Senioři iniciativu radnice vítají. „Něco podobného tu chybělo. Připravený program je zajímavý a jistě si v něm každý něco najde podle svých zálib. Já se určitě zúčastním povídání o Portugalsku," těší se pětasedmdesátiletá Zdeňka Ulmanová. Již při slavnostním otevření senioři poslouchali besedu o kanisterapii.

Místo pro setkávání seniorů vzniklo v minimálně využívané jídelně domu s pečovatelskou službou, náklady na jeho zřízení tak byly takřka nulové. Ani jeho provoz nebude nákladný. „Centrum nás bude stát zhruba dvě stě tisíc ročně,“ podotýká Balatka s tím, že většinu aktivit povedou dobrovolníci. Počítá se i se spoluprací s Městskou a Národní technickou knihovnou, školami a policií.


Při slavnostním otevření centra seniory bavilo vystoupení muzikantů i dětí z nedaleké MŠ Čínská.