Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

od 19. 10. do 28. 11. Výstava v prostorách NTK

Souborná výstava je završením projektu Slavné vily společnosti Foibos, která se zabývá architekturou rodinného bydlení. Připravili ji prof. Vladimír Šlapeta a prof. Pavel Zatloukal ze souboru téměř osmi set vil a rodinných domů jich vybrali 120. Cílem výstavy je představit všechny podoby vily napříč časem, slohy a styly i co do proporcí, kompozice, prostoru.

Na výstavě lze zhlédnout výběr vil všech krajů České republiky. Pro zpestření bude výstava doplněna nábytkovým a užitým designem. Celá expozice bude podpořena řadou doprovodných programů a samostatně se budou prezentovat svými dny jednotlivé kraje a města, které se představí nejen svou vilovou architekturou, ale také dalšími památkami a tradicemi.

Z doprovodného programu lze vybrat například přednášku Zdeňka Lukeše 5. 11. o pražských vilách nebo 18. 11. Karla Ksandra o revitalizaci významných vil či 23. 11. Petr Urlich přednáší o stavbách Prahy 6. Výstava bude uzavřena přednáškovým cyklem Dům včera a dnes. Informace: www.slavnevily.cz