Volby do Senátu

Senátora, který vystřídá dosavadního senátora Karla Schwarzenberga, volí pouze 4/5 městské části Praha 6. Jsou to obyvatelé Dejvic, Vokovic, Veleslavína, Liboce, Ruzyně a Břevnova.

První kolo voleb do senátu se koná ve stejném termínu jako volby do zastupitelstva 15. a 16. 10. Lístek s vybraným kandidátem lidé vloží do žluté úřední obálky ve volební místnosti.

Případné druhé kolo se uskuteční o týden později. Hlasovací lístky pro druhé kolo senátních voleb se neroznášejí, voliči je dostanou ve volební místnosti. V tomto volebním období nevolí obyvatelé katastrálního území Bubeneč, Hradčany, Střešovice a Dolní Sedlec. Ti si zvolili před dvěma lety za senátora Zdeňka Schwarze (ODS), opět budou volit v roce 2014.


Kandidáti na senátora – (vylosované číslo, jméno strana)

1. Ing. Petr Bratský, ODS, 55 let, dopravní inženýr, politik
2. Dr. Tomáš Finger, Koalice – SPO – Zemanovci – SUVERENITA – blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu, 56 let, ředitel neziskové org.
3. PhDr. Jan Kohout, ČSSD, 49 let, diplomat
4. RNDr. Bedřich Moldan, Koalice TOP 09 s podporou Starostů, 75 let, vysokoškolský profesor
5. MUDr. Ivan Šterzl, ČSNS, 56 let, lékař – vědecký pracovník
6. MUDr. Marián Hošek, KDU-ČSL, 59 let, zubní lékař
7. PhDr. Helena Briardová, KSČM, 63 let, novinářka
8. MUDr. Martin Stránský, Věci veřejné, 53 let, lékař
9. Ing. Lucie Ramnebornová, nezávislá kandidátka, 42 let, ředitelka PIS
10. Lic. Daniel Solis, Demokratická strana zelených, 42 let, politolog

 

Upozornění

Občané městské části Praha 6, kteří se nechali při některých z minulých voleb zapsat v zahraničí do Zvláštního seznamu voličů zastupitelského úřadu ČR, nemohou nyní volit. Musí být opět zapsáni do stálého seznamu.

„V důsledku zápisu byli vyškrtnuti ze stálého voličského seznamu. Pokud se nyní chtějí zúčastnit voleb, musí být do stálého seznamu opětovně zapsáni,“ upozorňuje vedoucí odboru vnitřních věcí Králová. Musí tedy požádat příslušný zastupitelský úřad o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu a o tomto vyškrtnutí předložit úřadu městské části (odboru vnitřních věcí, 1. posch. č. dv. 123) potvrzení. Bez tohoto potvrzení nemůže obecní úřad voliče zpět do stálého seznamu zanést.

Toto potvrzení je možno případně předložit i okrskové volební komisi až ve volební místnosti ve dny voleb.