ZUŠ Ch. Masarykové otevřela nové sídlo a slaví 50 let

náhled souboruUmělecká škola Charlotty Masarykové získala po letech hledání vlastní objekt, ve kterém bude probíhat výuka hudebního oboru pro dvě stovky žáků. Zrekonstruovanou vilu v Půlkruhové ulici ve Vokovicích slavnostně otevřeli za účasti dětí, učitelů a rodičů náměstkyně primátora pro školství Marie Kousalíková a dirigent Libor Pešek.

„Základní umělecká škola Masarykové se mezi všemi uměleckými školami v Praze těší vynikající pověsti. Její veřejné koncerty byly z kapacitních důvodů přesunuty do jednoho z největších sálů v Praze 6 v hotelu Crowne Plaza. Žáci školy získávají ceny v interpretačních soutěžích a nezřídka odcházejí k dalšímu studiu na konzervatoře,“ vyzdvihla úspěchy žáků Marie Kousalíková, která také slavnostně přestřihla pásku zrekonstruované budovy.

Vila v Půlkruhové ulici byla využívána jako školní družina místní zvláštní školy. V podkroví se také nacházel nájemní byt. V objektu během jara proběhla kompletní rekonstrukce včetně úpravy přístupových zahradních cest, vstupní brány a oplocení. Dvě původně skladové místnosti jsou po akustických úpravách upraveny pro výuku na bicí nástroje. Byla také opravena fasáda a terasa sousedící s vestavbou.

Celková rekonstrukce objektu si vyžádala přes deset milionů korun z rozpočtu hlavního města jako zřizovatele školy. „Jsem ráda, že se našel pro školu vhodný objekt. Stále je to levnější, než kdyby bylo nutné stavět novou budovu,“ uvedla Kousalíková.

ZUŠ Ch. Masarykové vznikla jako samostatný subjekt 1. 9.1960, tehdy jako Lidová škola umění. V tomto roce měla 4 učitele, kteří vyučovali 96 žáků. Své jméno nese od roku 1990. Tehdy bylo nově otevřeno oddělení výuky moderní hudby s jazzovým zaměřením (vyučuje se hře na elektrickou kytaru, baskytaru, bicí nástroje, klávesové nástroje, syntetizátor a saxofon). V roce 2009 musela škola opustit dlouholeté sídlo v areálu ve Veleslavíně a radní hlavního města Prahy rozhodli o novém sídle. Další části školy jsou umístěny do celého II. patra ZŠ praktické ve Vokovické ulici, kde se pro potřeby školy vybudoval i nový víceúčelový sál.


Náměstkyně primátora pro školství Marie Kousalíková spolu s dirigentem Ladislavem Peškem slavnostně otevírají novou budovu ZUŠ Ch. Masarykové.