Lidé se mohou podívat, proč třídit odpad

náhled souboruSvětem recyklovaného odpadu provede veřejnost a především školní mládež výstava Brána recyklace II, která je instalována v nových výstavních prostorách Prahy 6 v přízemí Skleněného paláce.

Expozice je tvořena téměř stovkou výrobků vyrobených z recyklovaných materiálů – od těch nejběžnějších, jakými jsou toaletní papír nebo noviny, přes ty méně známé, jako jsou například pera z recyklovaných PET lahví až po neobvyklé, jako je zápisník z tištěných spojů nebo penál vyrobený z plachty nákladního automobilu. Výstava mapuje koloběh odpadů od jejich vzniku přes recyklaci až po užití recyklovaných materiálů v běžném životě. Každé dopoledne zde probíhá školící program pro děti ze základních škol, které se o nakládání s odpady dozvídají ještě něco více. Výstava potrvá do 11. listopadu a je pro veřejnost zdarma otevřena každý všední den od 10 do 19 hodin.

Praha 6 třídí

Velkou pozornost tříděnému odpadu věnuje i Praha 6 a její obyvatelé. Na jejím území je rozmístěno na 256 stanovištích téměř tisíc nádob na separovaný odpad. Z některých stanovišť se odpad sváží denně. Jako jedna z prvních obcí Praha 6 začala s instalací podzemních kontejnerů tam, kde klasické nádoby nepůsobí esteticky nebo zabírají místo.

Praha 6 má navíc šest sběrných dvorů, což je nejvíc ze všech městských částí. Odevzdaný odpad představuje ročně 20 tisíc kubíků odpadu. Pravidelně jsou na území šestky rozmisťovány velkoobjemové kontejnery, které jsou částečně hrazeny magistrátem a částečně Prahou 6. Letos Praha 6 financovala umístění 550 kontejnerů.

Výstavu spolu s dětmi z 4.D ZŠ Emy Destinnové zahájil místostarosta Jan Záruba. Děti nejvíce překvapilo, že z recyklovaných materiálů například jsou i značkové sportovní tašky.