Opravené škole Interbrigády je 50 let

náhled souboruZákladní škola Interbrigády je kompletně opravená. Slavnostní dokončení rekonstrukce spojilo vedení školy s oslavami 50. výročí vzniku. Praha 6 zase mohla ohlásit, že dokončila rekonstrukci poslední základní školy.

„Těžko bychom našli v republice obec, která může prohlásit, že má opraveny všechny školy,“ domnívá se starosta, který oceňuje, že ve všech školách během oprav v posledních letech vznikly multimediální učebny, knihovny, nová hřiště. „Školy mají vybavení, které před deseti lety nebylo běžné,“ řekl. Právě za posledních deset let investovala městská část do škol a školek zhruba miliardu korun. Praha 6 se nyní zaměří na mateřské školy.

Náročná oprava školy, která spolkla téměř 80 milionů korun, musela být rozdělena do dvou etap během dvou prázdnin. „Za tu dobu dostala budova zateplení, nové rozvody elektřiny, nová okna, vnitřní prostory se změnily k nepoznání,“ vypočítal radní pro školství O. Balatka. Třídy mají prosklené dveře, jsou vybaveny nejmodernějšími pylonovými tabulemi a v některých třídách jsou instalovány i tabule interaktivní. Nový je výškově stavitelný nábytek.

Již vloni vznikly v rámci rekonstrukce v prostorách bývalé školní družiny dvě třídy nové mateřské školy MŠ A. Čermáka, která využívá záviděníhodné zahradní zázemí školy.  Detašovaným pracovištěm je i MŠ Janákova na Babě, obě školky mají dohromady téměř 100 dětí.

Třídy bývaly přeplněné

Škola byla otevřena v roce 1960, a to jako osmiletá. Devátá třída v té době nebyla povinná. Hned v následujícím roce se však stává školou devítiletou. Začátky byly dramatické. Škola měla kolem 1200 žáků, některé třídy až 41 žáků, na prvním stupni probíhalo střídavé vyučování, dopolední a odpolední směna. Dnes se ve škole učí celkem 250 dětí.

Škola má řadu zajímavých absolventů: politologa Tomáše Lebedu, poslankyni Lucii Talmanovou, herečku Taťjanu Medveckou, divadelní režisérku Lucii Bělohradskou, tenistku Denisu Chládkovou. Někteří současní učitelé zde rovněž chodili do školy.

„Součástí oslav výročí je také setkání bývalých pracovníků školy, které je naplánované na 25. 11. a na které všechny bývalé kolegy srdečně zveme. Pro budoucí a bývalé žáky plánujeme dny otevřených dveří. První je 14. 12. spojený s tradičními vánočními trhy,“ láká do opravené školy ředitel Petr Karvánek.

Oslavy 50. výročí školy symbolicky zahájil starosta Chalupa předáním opravené školy dětem a učitelům. Při této příležitosti si mohli všichni prohlédnout vnitřní prostory školy i školky. Děti připravily malý kulturní program.