Oslavili ulici bez aut

náhled souboruNejdelší, největší a nejhezčí uliční slavnost v dějinách břevnovské osady Tejnka se podle jejích obyvatel konala v říjnu v ulici Za Strahovem. Trvala do pozdních nočních hodin a sešla se na ní víc než stovka obyvatel a příznivců této čtvrti. Oslavovala se nová obytná ulice.

„Máme to tady opravdu rádi, a tak jsme chtěli sami sobě i ostatním udělat radost a pořádně oslavit zkrášlení naší ulice,“ uvedl Marek Šálek ze Sdružení Tejnka, které akci uspořádalo. Nová dlažba, která nahradila letité asfaltové záplaty, neznamená jen estetické vylepšení, ale i funkční proměnu: běžná komunikace se mění v obytnou ulici, která dopravní režim uzpůsobuje ve prospěch chodců. V další etapě by mělo dojít k instalaci laviček, v plánu je i pítko a deska, upozorňující na zaniklou poutní kapli. Tím by byla naplněna představa Sdružení Tejnka, které v roce 2001 nechalo s  pomocí grantu od Nadace Via zpracovat architektonickou studii od Ing. arch. Petra Husáka ze Studia M a vzal ji za svou Úřad městské části Prahy 6, investor zdařilé uliční rekonstrukce.

Kouzla a loutky, kankán, bojové umění, dětský rock, operní i muzikálové árie, klavírní koncert. To vše bylo k vidění a slyšení během uliční slavnosti k dokončení první etapy chodníkového programu Prahy 6 – vydláždění části Památkové zóny Tejnka. Mezi účinkujícími byla řada obyvatel čtvrti včetně herečky a zpěvačky Anny Polívkové.

Sdružení Tejnka založilo v roce 2000 několik sousedů z ulice Za Strahovem. Jeho posláním je udržení historického a památkového rázu starého Břevnova.