Přínosem pro architekturu je náměstí a dům pro seniory

náhled souboruNejkvalitnější stavbou prezentující architektonickou kulturu Prahy 6 za uplynulých pět let je náměstíčko Wuchterlova – Kafkova. Získalo Cenu starosty.

Rozhodla o tom odborná porota, která vybírala původně z padesáti návrhů staveb či rekonstrukcí realizovaných v poslední době. Ocenění a odměnu 50 tisíc korun pro investora také získal Domov pro seniory Hvězda v Břevnově v Rozdělovské ulici.

„Chtěli jsme pochválit slušné investory, kteří staví podle pravidel a chovají se zodpovědně vůči okolí, přispívají k rozvoji Prahy 6,“ uvedl k vyhlášení ceny starosta Chalupa.

Ocenili prostor pro veřejnost

Pro vítězné náměstíčko se rozhodla odborná porota složená ze známých architektů celkem jednoznačně. „Všechny nominované stavby jsou velmi kvalitní a přinášejí obrovskou hodnotu, proto bylo těžké se rozhodnout. Náměstí Wuchterlova – Kafkova má ale ještě další, společenskou hodnotu pro obyvatele. Je místem, kde se mohou zastavit, odpočinout si. Navíc je prvním náměstím, které tu bylo po dlouhé době vybudováno,“ zdůvodnil výběr poroty její předseda architekt Petr Bílek. Náměstí vzniklo před třemi lety z nevzhledného prostoru, který se využíval jako parkoviště, podle návrhu architektů Paty a Frýdeckého. Jeho investorem byla Praha 6. Právě proto, že první místo směřuje na radnici Prahy 6, rozhodla se porota o ocenění ještě jedné stavby, která si odnese 50 tisíc korun jako odměnu pro investora. Stal se jí Domov seniorů Hvězda, který byl postaven v roce 2005.

Dům se službami

Investorem stavby je Český červený kříž, respektive Německý červený kříž. Stavba je umístěna na pozemku bývalé zahrádkářské kolonie v blízkosti obory Hvězda. Autoři stavby Jan Línek, Věra Dubská, Josef  Kolář respektovali prostředí rodinné zástavby, do které je objekt zasazen. Dům představuje de facto pavlačový typ. Jsou zde vstupy do části zdravotní, rehabilitační a pečovatelské a z chodeb a pavlače se vstupuje do jednotlivých bytů.
Podle svého standardu je dům určen spíše lépe situovaným seniorům, kteří jsou ještě víceméně soběstační a preferují možnost nájemního bydlení v klidné čtvrti s možností rychlé dopravy do centra. K dispozici je 19 malometrážních bytů o celkové velikosti od 37 m2 po 51 m2. Všechny byty mají terasu nebo balkon, jsou vybaveny kuchyňskou linkou, koupelnou i komorou. Nájemníci mají možnost využít nabízených služeb, jako jsou např. lékařská péče, rehabilitace a možnost dovážení jídel.

Během posledního roku se podařilo areál Domu pro seniory Hvězda rozšířit o nově otevřený dům, který poskytuje seniorům 30 bytových jednotek o velikosti 18 m2 až 55 m2, kde je také zajištěn nepřetržitý dohled a profesionální pečovatelské služby.