S novým senátorem po volbách

náhled souboruJak hodnotíte výsledek voleb do senátu v Praze 6 i senátní volby celkově. Jak si vysvětlujete, že ODS ztratila 11 mandátů?

Všem voličům z prvního i druhého kola senátních voleb patří můj dík. Praha 6 potvrdila pověst pevné pravicové základny, která je však i k pravicovým kandidátům kritická a přemýšlivá. Těsný souboj mezi ODS a TOP 09 to jen potvrdil. Na mou stranu se přiklonily Praha 6, Praha 17, Zličín, Nebušice a Přední Kopanina. Výrazně proti byl jen Suchdol a ještě Lysolaje. Celorepublikově pravice v Senátu oslabila, protože čeští voliči obecně rádi „vyvažují“ poměry sil. ČSSD se podařilo u lidí vzbudit strach z nevyhnutelných reforem a dostala díky tomu k volebním urnám více svých voličů.

Proč jste si vybral právě volební obvod Prahy 6 pro svou kandidaturu?
Praha 6 neměla téměř celá dvě volební období svého poslance, který by hájil její zájmy. Proto mě oslovilo oblastní sdružení ODS Praha 6. Znali dobře moji práci starosty i mou aktivitu ve sněmovně.

Střídáte v  křesle nynějšího předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, který se před 6 lety stal senátorem za US-DEU/ODA. Bedřicha Moldana, kandidáta TOP 09, jste „o prsa“ porazil. Kde vidíte důvod Vašeho úspěchu?
Křesla po Karlu Schwarzenbergovi si velmi považuji, i když bylo nyní téměř pět měsíců prázdné poté, co získal poslanecký mandát. Misky vah v dramatickém volebním souboji nakonec převážily na mou stranu nejspíše proto, že jsem projevil větší nasazení v kampani, dal do ní více kreativity, energie a sil. Obešel jsem celý obvod a cítil velkou podporu řady místních spolků, občanských sdružení i lidí, se kterými jsem se osobně setkal. Díky nim se nakonec podařilo zvítězit nad všemi silnými protikandidáty.

Co bude znamenat pro občany Prahy 6 to, že jste se stal senátorem Vy?
Chci naplnit svůj volební program a být více v kontaktu s lidmi v našem volebním obvodu. Brzy zřídím senátorskou kancelář a budu k dispozici občanům pro jejich náměty a připomínky k zákonům i k místním záležitostem. Nemohu nahrazovat práci místních zastupitelstev a radnic, ale budu se snažit jim být nápomocen. Budu rád spojkou mezi místní a celostátní politikou, centrálními úřady, ministerstvy. V Praze 6 se budu snažit využít spolupráce se starostou a poslancem Tomášem Chalupou, což usnadní prosazování zájmů šestky ve vztahu k hlavnímu městu i státu, získávat zdroje potřebné k uskutečnění dalších vizí a projektů pro občany městské části.