Školka „Stonožka“ se otevřela a má plno

náhled souboruHousenkovitý tvar moderní budovy i skutečnost, že ji navštěvuje rovná stovka dětí, předurčilo nové školce přezdívku „Stonožka“. Ve skutečnosti je to nová mateřská škola Velvarská a slavnostně se otevřela dětem v říjnu, neuvěřitelné čtyři měsíce od zahájení stavby.

K obdivuhodné rychlosti stavby přiměla městskou část poptávka po místech v mateřských školách, která letos na jaře předčila všechna očekávání. Praha 6 potřebovala rychle reagovat na nedostatek míst. „Všechny akutní případy se nám podařilo umístit, i když ještě čtyřicet dětí, jejichž rodiče měly zájem, se nedostalo,“ řekla ředitelka školy Libuše Lichtenbergová.

Školka Velvarská má řadu dalších předností. Po dlouhé době je to nově postavená budova mateřské školy v Praze 6 a zároveň jedna z největších, s největší zahradou. „Je neobvyklá, neotřelá a těžko bychom hledali v Praze podobnou školku. Je postavena z moderních materiálů, proto má zhruba třetinové náklady na provoz než starší podobná budova,“ pochválil návrh architektů ateliéru RH-ARCH a společnosti D plus projektová a inženýská starosta Tomáš Chalupa, který nízkoenergetický provoz podpořil. Stavbu financovala Praha 6 částkou 65 milionů korun s přispěním magistrátu 10 milionů korun.

Školka pro 100 dětí je rozdělena na čtyři věkově smíšená oddělení, budova má vlastní vývařovnu, která obslouží i sousední starší budovu školky. „Máme vlastní keramickou dílnu, hudebnu a knihovnu pro děti i dospělé,“ vypočítává novinky ředitelka školky.