Slavné vily v knihovně

náhled souboruVýstavu 120 architektonicky nejzajímavějších vil z 50 měst České republiky lze vidět do 28. listopadu v Národní technické knihovně v Dejvicích. Nechybí mezi nimi i poklady z Prahy 6, jako je Müllerova vila. Výstava je koncipovaná chronologicky a stylově.

„V první části je klasicismus, první půlka devatenáctého století. Romantismus a vilová architektura v českých zemích se začala rozvíjet intenzivně od šedesátých let devatenáctého století, takže pak už to začíná hodně přibývat,“ říká jeden z autorů výstavy a publikace Pavel Zatloukal. „Přichází měšťanská kultura. Historismus, secese, dvacátá a třicátá léta, poválečná doba a také současnost,“ doplňuje.

Výstava završuje několikaletý rozsáhlý projekt mapování vil v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, jehož autorem je také Oldřich Janota. Projekt o slavných vilách začal v roce 2003 výstavou Slavné pražské vily, pokračoval pak brněnskými a olomouckými vilami. Celkem vyšlo už 15 knih o téměř 800 vilách v Praze a v jednotlivých krajích.

Výstavu, která je zdarma všechny dny mimo neděle, doprovodí přednášky i semináře pro děti. Expozice je doplněna také nábytkovým a užitým designem.

Současně s výstavou vyšla stejnojmenná publikace, kterou pokřtila patronka výstavy, paní Livie Klausová, manželka prezidenta republiky.

Doprovodný program:
5. 11. v 17 hod.
Zdeněk Lukeš: Slavné pražské vily
11. 11. v 17 hod.
Lubomír Zeman: Slavné vily Karlovarského kraje
18. 11. v 17 hod.
Karel Ksandr: Renovace, rekonstrukce a revitalizace významných vil a domů
23. 11. 17 hod.
Petr Urlich: Slavné stavby Prahy 6
www.slavnevily.cz