Sníh z ulic opět uklidí sněhová pohotovost

Praha 6 opět hledá brigádníky na úklid sněhu pro letošní sezónu. Začíná se 15. listopadu.

Sněhová pohotovost vloni začala jako zajímavý experiment, kterým se městská část vyrovnala s úklidem sněhu. Na konci zimy bylo jasné, že se projekt osvědčil. Proto chce i letos městská část najmout brigádníky z řad občanů, kteří by s odklízením sněhu pomohli.

Od loňského roku se o stav chodníků v zimě starají města a obce. Vlastníkem většiny chodníků v Praze 6 je hlavní město, které však z nedostatku financí nechalo starost o komunikace na městské části. „Stejně jako vloni lze počítat s tím, že se TSK postará maximálně o dvacet procent komunikací v centrálních částech Prahy 6,“ uvedl místostarosta Jan Záruba. Část komunikací zajistí úklidové firmy v rámci pravidelného úklidu, zbytek dostanou na starosti brigádníci. Těch je potřeba celkem 567, aby si mezi sebe rozdělili jednotlivé 400 metrů dlouhé úseky. „Oproti loňsku jsme vyrovnali délku úseků a některé změnili tak, aby na sebe logicky navazovali. Jdeme také do ulic, kde se vloni neuklízelo,“ popisuje místostarosta. Stejné naopak zůstávají platební podmínky. Měsíční honorář činí dva tisíce korun a 500 korun je odměna za každý odpracovaný sněžný den. Sněhová pohotovost začíná 15. listopadu a trvá do 31. března. Vloni si brigádníci za 21 vyhlášených sněhových dnů mohli přijít až na 17 tisíc korun. Podle zkušeností místostarosty Záruby je pro městskou část tento model výhodnější a levnější, než kdyby se ulice nechaly uklízet strojově. „Na zimní úklid je z rozpočtu městské části vyčleněno 32 milionů korun,“ uvedl Záruba.

Městská část zajistí brigádníkům nářadí, reflexní vesty i posypový materiál. Na pracovníky sněhové pohotovosti má ale přísné nároky. Pokud do práce bez omluvy nastoupí později nebo vůbec, okamžitě s nimi ukončí smlouvu. Pohotovost se vyhlašuje předchozí den večer do půlnoci, nástup k úklidu je i v 6 hodin ráno. A mezi lidmi byl zájem, a to nejen z řad občanů Prahy 6, ale třeba i mezi studenty. „Vloni byl zájem o přivýdělek značný, nakonec se nám podařilo pokrýt většinu území Prahy 6. Doufám, že letos to bude podobné, už máme přihlášeno přes 300 lidí,“ uvedl místostarosta Záruba.

Jak se stát členem sněhové pohotovosti

Do programu se může přihlásit kdokoliv. Veškeré dotazy zodpoví pracovníci bezplatné infolinky na čísle 800 105 060. Další informace lze najít na www.snehovapohotovost.cz, kde si lze prohlédnout mapu s jednotlivými úseky a případně si je předběžně rezervovat. Členem sněhové pohotovosti s přiděleným úsekem se stane ten, kdo podepíše dohodu o práci s úřadem. Přihlášky vyřizuje odbor dopravy a životního prostředí ve 2. patře úřadu městské části.