Stavba metra i dále omezí provoz na Evropské

náhled souboruVýluka tramvajového provozu od Bořislavky po Divokou Šárku 1. listopadu skončila. Omezení provozu na Evropské pro auta pokračuje. Fronty aut jen tak nezmizí.

„Provoz na Evropské se bude více či méně omezovat po dobu stavby, tedy zhruba tři roky. Také výluka tramvají se bude během stavby několikrát opakovat,“ upozorňuje Jan Prosr za sdružení dodavatelů stavby. V říjnu tak lidé prošli jakousi první zátěžovou zkouškou. Co čeká řidiče v souvislosti s výstavbou metra kolem Evropské třídy v listopadu?

Zklidní se situace v křižovatce s Horoměřickou, nicméně ještě do 15. listopadu bude zabrán vnější jízdní pruh Evropské ve směru z centra v prostoru před i za křižovatkou s ulicí Horoměřickou. Zde budou dokončeny poslední úseky přeložek inženýrských sítí napříč Evropskou.

Následně se začne rozšiřovat Evropská před objektem Uniqa o jeden jízdní pruh, který budou řidiči využívat v dalších fázích stavby, aby se zachoval provoz z centra ve dvou pruzích. V autobusových zálivech na ulicích Evropské a Horoměřické budou provizorní autobusová nástupiště. V přilehlých chodnících stále probíhají výkopy pro přeložky kabelů.

Ve Veleslavíně kolem křižovatky Evropská – Vokovická přetrvává zábor vnějšího jízdního pruhu Evropské ve směru do centra. Provoz je sveden do jednoho jízdního pruhu, to potrvá až do 24. února příštího roku. Důvodem je výstavba šachet ražené kanalizace v hloubce cca 13 metrů.

Objížďka na Evropskou
Částečně obnoven bude provoz mezi Veleslavínskou a Kladenskou ulicí, která byla dosud na tomto konci uzavřena. Doprava však bude svedena do jedné poloviny vozovky, a to pouze ve směru od železničního přejezdu po Veleslavínské do Kladenské, směrem k centru (viz plánek). Tudy povede objízdná trasa pro ty, kteří se autem chtějí dostat směrem z Petřin přes železniční koleje na Evropskou. Veleslavínkou ulici v úseku od Evropské po železniční přejezd bude možné projet pouze směrem na Petřiny. Tento stav potrvá do konce ledna příštího roku.

Znatelné omezení a pravděpodobně kolony způsobí zábor Vokovické ulice v krátkém úseku od křižovatky po nájezd na zastávku autobusu. Do 12. listopadu bude průjezdná střídavě pouze polovina vozovky.

Začátkem listopadu budou probíhat práce na přeložkách sítí v Adamově ulici, také vždy na jedné polovině.

 
Vizualizace: Metroprojekt, a.s.