Tomáš Chalupa: „Chci tým šestkových srdcařů“

Občané rozhodovali ve volebních místnostech o rozložení politických sil v zastupitelstvu.  Nyní se rozhoduje o rozdělení vlády na radnici. Vítězná ODS jedná o koalici se všemi demokratickými stranami. Nová rada městské části by měla být představena na prvním ustavujícím zasedání zastupitelů během listopadu.

„Mým cílem je vytvořit tým šestkových srdcařů, lidí, kteří Prahu 6 nejen znají, ale zároveň za ni chtějí také bojovat,“ říká lídr Tomáš Chalupa. Podle něj by měla být radnice založena na velké podpoře. „Tím pádem bude moci také něco dělat, neobávat se o jeden hlásek.“

Šestka oslovila představitele stran, které se dostaly do zastupitelstva, aby zhodnotili volební výsledky v Praze 6 z pohledu jejich strany. Všichni zástupci politických stran prostřednictvím novin Šestka děkují svým voličům za hlasy a podporu.

„Děkuji lidem, že při rozhodování postupovali chytře a informovaně,“ řekl Tomáš Chalupa za vítěze voleb, ODS. „Jsem hrdý na to, že občané své radnici nadále důvěřují. Výsledek voleb vnímám jako ocenění naší práce a zároveň závazek do budoucna. V tuto chvíli budeme pracovat na tom, abychom dokázali, že si hlasy voličů zasloužíme,“ dodal.

„Výsledky voleb reflektují přání voličů na Praze 6,“ říká Eva Smutná, která vedla kandidátku TOP 09. „Získaný počet hlasů pro naši stranu signalizuje zájem občanů jak o jejich větší spoluúčast na rozvoji obce, tak o větší respekt vedení obce k jejich každodenním běžným potřebám. V současné době jsme připraveni, bez ohledu na konečné rozložení sil na radnici, plnit náš volební program,“ dodává.

Volební výsledek sociálních demokratů považuje předseda obvodního výboru strany René Pekárek za historický úspěch. „Naši voliči si jsou vědomi, že máme podstatný podíl na tom, jak se v uplynulých letech Praha 6 změnila k lepšímu, ale také, že o co méně se mohou spolehnout na stát, o to více potřebují svoji obec. Uděláme vše pro to, aby cíle našeho volebního programu byly splněny,“ uvedl Pekárek, jeden z osmi zastupitelů ČSSD.

Zelení i přes jarní neúspěch v parlamentních volbách obhájili své čtyři mandáty v zastupitelstvu Prahy 6. „Chápeme to tak, že nám voliči důvěřují a budeme i dále prosazovat zelený program a pomáhat občanům s jejich problémy,“ hodnotí výsledek voleb předseda zelených zastupitelů Petr Hrdina.

Komunisté budou v příštích čtyřech letech zjišťovat, jaký je názor poloviny voličů z Prahy 6, kteří k volbám nepřišli. „Možná tím vyjádřili, že jsou se vším spokojeni, ale může to také znamenat opak,“ říká za KSČM Dagmar Gušlbauerová. „Chceme věřit, že nové vedení Prahy 6 nám umožní i nadále v komisích a dalších orgánech radnice otevřeně tlumočit názory našich voličů.