Volby vPraze 6 vyhrála ODS

Vítězem voleb do zastupitelstva Prahy 6 se stala ODS. Strana získala 41, 27 % a její kandidáti obsadí 21 z45 zastupitelských křesel. Nováčkem zastupitelstva je strana TOP 09, která získala 19,2 % hlasů, což jí zajistilo 9 zastupitelských křesel. K volebním urnám přišla polovina oprávněných voličů.

ODS si v Praze 6 udržela pozici nejsilnější strany. Na rozdíl od hlavního města a řady ostatních městských částí byl její zisk v Praze 6 značně vysoký. Zvítězila ve 102 volebních okrscích ze 104, ve dvou vyhráli komunisté. Přesto, že ODS získala více než dvojnásobek hlasů než druhá v pořadí TOP 09, od posledních komunálních voleb vroce 2006 přišla o sedm zastupitelských křesel, a tím o nadpoloviční většinu hlasů v zastupitelstvu.

Zastupitelé TOP 09 obsadí 9 křesel. Někteří znich, Michal Tryml, Alexandr Holub a Helena Frankenbergerová se do zastupitelstva vrací po čtyřleté pauze. V letech 2002-2006 byli v zastupitelstvu jako nezávislí z kandidátky SNK ED, Frankenbergerová ztéže kandidátky za Cestu změny. Michal Tryml byl členem zastupitelstva Prahy 6 od roku 1990.

Sociální demokraté skončili svolebním výsledkem 16,47 % na třetím místě a od posledních voleb si polepšili o téměř čtyři procenta hlasů a o dvě zastupitelská místa. Jejich kandidáti získali 8 mandátů vzastupitelstvu Prahy 6.

Strana zelených potvrdila svoji pozici vzastupitelstvu Prahy 6 ziskem 4 mandátů (stejně jako vminulém období). Volilo ji 7,8 % voličů, což je takřka shodně jako před čtyřmi lety.

Úbytek voličů zaznamenali komunisté. Vletošních komunálních volbách získali 7,74 % hlasů, ještě před čtyřmi lety je volilo 9,52 % voličů zPrahy 6. Vzastupitelstvu městské části tak budou mít tři zastupitele, což je o jednoho méně proti minulému období.

Zastupitelstvo opouští strana SNK ED, která měla tři zastupitele a na radnici tvořila koalici sODS. Vtěchto volbách strana již nekandidovala. Neúspěšné byly vletošních komunálních volbách v Praze 6 strany Věci veřejné (3,41 % hlasů a žádný mandát) a Dohoda pro Prahu (4,1 % a žádný mandát).

Kvolbám přišlo ve 104 okrscích 51,08 procent oprávněných voličů. Ti odevzdali celkem 38770 obálek s1 613 609 platnými hlasy. „Děkuji za úspěšné zvládnutí trojnásobnýchvoleb všem pracovníkům, kteří se na organizaci podíleli. Cením si i velmi vysoké účasti občanů,"řeklstarosta Tomáš Chalupa.