Vznik Československa připomíná výstava

náhled souboruPřed budovou Generálního štábu armády České republiky na Vítězném náměstí je umístěna nová výstava. Kolemjdoucím má připomenout zásadní okamžiky vzniku samostatného Československého státu i cestu, která k samostatnosti vedla.

Výstava je další ze série expozic věnovaných veřejnosti a bude instalována před generálním štábem do 30. listopadu. Formát výstavy pod názvem „Cesta k samostatnosti – 28. říjen 1918“ poskytuje dostatečnou plochu pro přiblížení nejvýznamnějších událostí posledních let existence rakousko-uherské monarchie od proslulého atentátu v Sarajevu až po pařížskou mírovou konferenci.

Mapuje jak události, tak kroky lidí, kteří se na vzniku samostatného státu podíleli – Edvarda Beneše, M. R. Štefánika, i Tomáše Garique Masaryka, kterému je věnována podstatná část výstavy. „Masarykova role je skutečně významná, protože on začal pracovat už v roce 1915. Masarykovo Československo se velmi brzy stalo sebevědomým, demokratickým státem, jehož koncepce a idea dodnes udivují svou nadčasovostí. Věřím, že záměr tohoto výstavního díla – připomenout cestu k samostatnosti a zdůraznit v ní vynikající roli československých vojáků – se podařilo naplnit,“ řekl v projevu při vernisáži armádní generál Vlastimil Picek, náčelník generálního štábu.

Autor expozice Jan Boris Uhlíř z Vojenského historického ústavu představil množství unikátních dobových dokumentů, které ještě nikdy nebyly zpřístupněny veřejnosti.