Z náměstí je romantický park

náhled souboruV romantickou zahradu plnou květin se proměnil během října park na Bachmačském náměstí. Úpravy ve stylu Františkánské zahrady celý prostor zesvětlily a otevřely lidem. Ti si v parčíku přímo proti dejvickému nádraží tak mohou třeba zkrátit čekání na vlak.

Úpravám nepředcházelo žádné kácení. Došlo jen na odstranění kovového pletiva, které nahradil vkusný okrasný plot. Vysadily se nové keře a vytvořily květinové záhony. „Změny byly navrženy tak, aby park a okolní budovy nebyly odděleny. Prostor by měl sloužit k odpočinku a relaxaci," popisuje místostarosta Jan Záruba. Část parku tvoří pergola s kamenným pítkem, kde na jaře přibudou popínavé růže. Park doplnily nové lavičky.
Nejednalo se však pouze o úpravu parku, ale i o výměnu sítí pod ním. „Pod parkem bylo vodovodní potrubí v havarijním stavu," vysvětlila Dana Charvátová z odboru dopravy a životního prostředí.

Projekt za 3,5 milionu korun financuje Praha 6. Na parkové úpravy vzápětí navážou rekonstrukce přilehlých komunikací. „V rámci chodníkového programu budeme opravovat všechny chodníky, vozovky přilehlé k Bachmačskému náměstí, rekonstrukce se dočkají části ulice Václavkova a Čkalova,“ uvedl místostarosta, který má dopravu a životní prostředí na starosti. Celkové náklady tak budou představovat 23 milionů korun. Po rekonstrukci bude před dejvickým nádražím umístěn na vozovku zpomalovací práh.