Zahrada Mülerovy vily má zahraniční cenu

náhled souboruZahrada Müllerovy vily, která byla obnovena podle archivních plánů z 30. let, získala ocenění v mezinárodní soutěži zahrad. Vila patří Muzeu hl. města Prahy, v roce 1995 byla prohlášena národní kulturní památkou. Vila i zahrada se začaly obnovovat na konci 90. let. Cena v soutěži Trend Award – Building with Green přišla přesně deset let po ukončení rekonstrukce.

„Na podobě zahrady se významně podílel sám Adolf Loos, který vybíral parcelu. Jedná se o pozemek velmi malý, navíc je nasměrovaný k˙severní straně. On mistrně zvládl jak kompozici domu, tak i zahrady,“ řekl v rozhovoru pro ČT architekt obnovené zahrady Václav Girsa. V zahradě lze nalézt řadu výtvarných souvislostí s domem. Jako budova je i zahrada členěna do několika úrovní, které postupně sestupují k˙ulici. Zahradu netvoří jen vegetační prvky, ale jsou zde významné i stavební záležitosti. „Nejsou to jen zídky a komunikace či schodiště, ale také třeba treláže, na kterých roste popínavá zeleň a další detaily," upozornil Václav Jirsa. Před rekonstrukcí však byla stavební část těžce zchátralá. Funkcionalistická Müllerova vila ve Střešovicích je proslulým dílem architekta Adolfa Loose z let 1928 až 1930. Nechal si ji postavit majitel stavební firmy František Müller. Koncept zahrady navrhl ve 30. letech architekt Camillo Schneider, na plánu osazení rostlin se podíleli také architekt Hermann Mattern a pěstitel trvalek Karl Foerster. Po roce 1948 byla vila zestátněna a zahrada pustla. Podle původních plánů mohla být obnovena díky nálezu materiálů v archivu Uměleckoprůmyslového muzea. Musely se pokácet náletové dřeviny, habry, jasany a břízy. Postupně zmizely také vzrostlé jehličnany, které zcela zastiňovaly krásu vily. Zachovaly se původní jalovec a tis, na podezdívce plotu zůstal rovněž břečťan a dolní část fasády domu z jedné strany zdobí ovocné stromky. Přesně podle původních plánů byly obnoveny záhony a vysázeny trvalky, a to tak, že zahrada kvete téměř po celý rok.

Vilu navštívili senioři

Komentovaná prohlídka funkcionalistické vily Milady a Františka Müllerových se také stala hitem letošních Dnů seniorů, které první říjnový víkend připravila pro své starší občany radnice Prahy 6. Počet zájemců mnohokrát převýšil kapacitu volných vstupů. Architektonický skvost mohlo během šesti prohlídek v sobotu i v neděli ocenit šedesát dva návštěvníků. Celý víkendový program byl sestavený z přednášek, besed, výstav, divadel, koncertů, cvičení, poradenství a dalších aktivit zaměřených na zájmy i problémy příchozích seniorů na různých místech v Praze 6. Dohromady se akce zúčastnilo 879 seniorů.