Dejvické divadlo se rozloučí s Oblomovem, na scénu přicházejí pokeroví hráči

náhled souboruDevatenáctou divadelní sezónu Dejvického divadla odstartuje premiéra nové hry, která je čistě pánskou záležitostí. Jde o hru britského dramatika Patricka Marbera Dealer´s choice v překladu Dany Hábové a vše se točí kolem pokeru.

Přestože hra dostala v Anglii řadu ocenění, diváci ji v Dejvickém uvidí v české premiéře. „Je to napínavá hra pro šest mužských herců, která vychází z pravidel pokeru,“ přiblížil umělecký šéf divadla Miroslav Krobot.

Inscenace diváky zavede do průměrné restaurace v Londýně. Její zaměstnanci se po zavírací době scházejí k partii pokeru. Jednoho dne se však v restauraci objeví záhadný muž. Spolu s ním ostatní rozehrávají divokou hru, v níž zdaleka nejde jen o karty. V inscenaci vystoupí David Novotný, Martin Myšička, Jaroslav Plesl, Václav Neužil, Ivan Trojan a jako host Hynek Čermák.

Druhou premiéru sezóny uvidí diváci na jaře. Autorský projekt divadla čerpá ze života, vyprávění a mystifikací slavného českého polárníka a dobrodruha Jana Weltzla. Celosouborové představení bude režírovat Jiří Havelka. „Přijít každý rok se dvěma až třemi novými inscenacemi je pro divadlo našeho formátu optimální. Každá inscenace přináší technický problém, kam s kulisami. Několik inscenací musí vždy skončit, aby bylo místo pro nové,“ nastínil Krobot, podle kterého divadlo míří do své vrcholové fáze. „Zúročíme to, že je soubor dlouho pohromadě a dobře se zná. Proto chystáme větší, celosouborové inscenace,“ dodal.

Končí Oblomov po 9 letech
Po devíti letech mizí z repertoáru jedna z nejstarších inscenací, adaptace románu I. A. Gončarova Oblomov, kterou divadlo odehrálo ve 210 reprízách. V Dejvickém se rozloučí v původním premiérovém obsazení například s Ivanem Trojanem nebo Jiřím Macháčkem. „Představení je již obsazené, diváci však budou mít poslední možnost vidět Oblomova v rámci Lesních slavností divadla v Řevnicích o prázdninách,“ slibuje ředitelka divadla Eva Kejkrtová Měřičková. V listopadu měla derniéru i experimentální inscenace Debris od Dennise Kellyho v obsazení s Martou Issovou a Václavem Neužilem.

Na čas se diváci musejí rozloučit i se Simonou Babčákovou, která je na mateřské dovolené a její role za ní v šesti hrách převezmou její kolegyně. 

V divadle se dá dýchat
Ředitelka divadla Eva Kejkrtová pochválila rekonstrukci vzduchotechniky, která se uskutečnila během prázdnin, a to díky penězům od Prahy 6. „Diváci už budou omdlévat jen úžasem,“ vtipkovala ředitelka. Městská část také výrazně přispěla na rekonstrukci zkušebny v Terronské ulici, kam natrvalo přesídlil folklorní soubor Rosénka, dopoledne je zkušebna k dispozici pro zkoušky nových inscenací divadla.

Praha 6 také podporuje Dejvické divadlo víceletým grantem, který skončí v roce 2012, podstatnou část financí na provoz zajišťuje divadlu čtyřletý grant hlavního města. Díky sponzorům je divadlo také z poloviny soběstačné.