Na ulici Čs. armády jsou v hlavní roli chodci

náhled souboruBezpečnost chodců v ulici Čs. armády budou hlídat nové kamery. Unikátní zařízení, které je první svého druhu v Čechách, zaznamenává, zda řidiči respektují přítomnost chodce na přechodu nebo v jeho blízkosti. Přestupky posílá na policii.

„Kamery jsou umístěny v kritickém úseku u křižovatky s ulicí Národní obrany, kde je přechod bez signalizace a často na něm dochází ke střetu s chodci,“ uvedl radní pro dopravu a nově i pro oblast bezpečnosti Jan Záruba. Co kamery sledují? Sofistikované zařízení dokáže pomocí videodetektorů a monitorování vozidel před a v místě přechodu rozeznat, zda vozidlo porušilo předpisy a nedalo chodci přednost. Zaznamenává také situaci, kdy jeden vůz chodci zastaví, a ten ve druhém pruhu přednost nedá. Tak se to stalo například při poslední prázdninové nehodě na tomto přechodu, řidič navíc z místa nehody ujel. „Jízda řidičů, kteří nebudou respektovat chodce v blízkosti přechodu, je zdokumentována a okamžitě postoupena k blokovému nebo správnímu řízení,“ uvedl Záruba. Praha 6, která nové zařízení financovala, si od toho slibuje výrazné zvýšení bezpečnosti nejen na tomto přechodu, ale i na ostatních. „Věříme v určitý psychologický efekt. Že budou mít řidiči povědomí o tom, že lze takový přestupek kamerami zdokumentovat, a budou se chovat ohleduplně i na dalších nesignalizovaných přechodech,“ domnívá se radní Záruba.

Během listopadu začalo zařízení fungovat ve směru od Vítězného náměstí, do Vánoc bude monitorovat auta i v opačném směru. Instalaci kamer i jejich provoz zajišťuje pro Prahu 6 TSK. Technická správa komunikací má také na starosti úpravy středového pásu v ulici Čs. armády, které financovalo ze svého rozpočtu hlavní město Praha. V průběhu listopadu došlo k odstranění středové trávy, kterou nahradila dlažba. Dendrologicky mrtvé stromy porostlé břečťanem se vyměnily za nové kontejnery s vhodnými stromy. Těmi jsou okrasné jasany, které mají kulatou korunu, střední vzrůst a na jaře kvetou. Za úpravy, které by v budoucnu mohly pokračovat až k Bubenečské ulici, nyní hlavní město zaplatilo přes tři miliony korun.


Kamery před i za přechodem pro chodce snímají a vyhodnocují pohyb chodců a chování řidičů. Pokud auto nedá chodci přednost, je to vyhodnoceno jako přestupek.


Starou trávu ve středovém pásu ulice Čs. armády nahradila dlažba, došlo i na výměnu stromů, které na jaře pokvetou.