Přes „Kulaťák“ bez bariér

náhled souboruBezbariérová úprava přechodu na Vítězném náměstí je první z řady plánovaných úprav, které by v budoucnu měly usnadnit pohyb handicapovaným lidem v centrální části Dejvic a Bubenče. Časem by se mělo dostat i na další problematická místa v Praze 6.

„Do konce roku budou dokončeny bezbariérové přechody na Kulaťáku u České spořitelny a KFC. Na příští rok je plánovaný celý komplex úprav, které umožní vozíčkářům dostat se pohodlně od metra Dejvická k úřadu Prahy 6. Letos se náklady pohybovaly řádově ve stovkách tisíc korun, v roce 2011 půjde o miliony,“ uvedl mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

Praha 6 začala ve spolupráci s Pražskou organizací vozíčkářů mapovat problematická místa v rámci projektu Bezbariérová šestka, který je rozplánován do roku 2011. Aby bylo možné zlepšit současné podmínky pohybu postižených ve veřejném prostoru, je třeba je nejprve poznat. V současnosti se dokončuje první etapa monitoringu bariér v terénu. „Pohyb po Praze 6 je mnohdy pro handicapované komplikovaný. Někde je třeba jeden obrubník u přechodu bezbariérový, zatímco druhý je příliš vysoký, takže se na něj vozíčkář bez pomoci asistenta nedostane,“ popisuje problémy Daniel Havlík, který je sám odkázán na vozík a pro městskou část vyhodnocuje, na kterých místech mají handicapovaní největší problémy s pohybem.

Vítězné náměstí je jedním z prvních míst, kterého se úpravy dotknou. Konečným cílem je zpřístupnit důležité budovy, aby se postižení dostali z metra na poštu, k lékaři či na úřad. Praha 6 eviduje přes tři tisíce občanů, kterým byly přiznány mimořádné výhody z důvodu tělesného nebo zrakového postižení.