Z džungle u Červeného vrchu bude park

náhled souboruMěstská část mění další zanedbané území připomínající džungli v parčík. Jde o plochu při ulici k Červenému vrchu v sousedství mateřské školy a dětského hřiště, která se svažovala terénem s neprostupným roštím.

O tom, jak bude park vypadat, rozhodli v anketě místní občané. Revitalizované území obklopí dětské hřiště a stane se tak vícegenerační odpočinkovou zónou.

Občané se v anketě o definitivních úpravách přiklonili k variantě, která má co nejvíce zachovat přírodní ráz parku. Územím povede okružní mlatová cesta, na kterou naváže naučná stezka s pěti zastaveními. „Na nich se lidé dozvědí, co v okolí roste a co zde žije za zvířata,“ říká radní Jan Záruba. Ve svahu pod dětským hřištěm vzniknou kamenné zídky, které mohou vytvořit případný přírodní amfiteátr, součástí bude dřevěná pergola na travnatém povrchu a cestu budou lemovat lavičky. Přibude 30 vzrostlých stromů a nespočet drobných dřevin vysazených v souvislém pásu.

Městská část také obnoví hrací plácek na rohu Vokovické ulice a K Červenému vrchu, ze kterého se stane oplocené travnaté hřiště pro starší děti.

Praze 6 bylo území svěřeno do správy v roce 2009, následovaly průklesty a čištění s cílem přetvořit plochu na přírodní park. Veškeré úpravy, které začaly na podzim, by měly být dokončeny na konci roku. Městská část za ně zaplatí 3 a půl milionu korun.