Komunikujte s úřadem SMS

Jako první v republice spustila radnice Prahy 6 tzv. SMS podatelnu. Jedná se o způsob, jak doručit na úřad podání přímo z mobilního telefonu. Jednoduše a rychle. Odpověď, stejně jako v ostatních případech oficiálního podání, přijde do 30 dnů.

Pokud potřebujete komunikovat s úřadem Prahy 6, už nemusíte chodit na poštu, zapínat fax nebo počítač, abyste poslali email, ani chodit na radnici. Městská část jako první v České republice spustila SMS podatelnu, díky které lze pracovníkům úřadu napsat obyčejnou „textovku“.

„Slíbili jsme občanům neustálé rozšiřování služeb pro veřejnost, a toto je jedna z nich. Věřím, že se ujme a stane se stejně využívanou a užitečnou jako služby, které slouží delší dobu,“ řekl starosta Tomáš Chalupa.

Tak jako v jiných institucích veřejné správy bylo dosud možné i na radnici Prahy 6 doručit oficiální podání poštou, faxem, osobní návštěvou se zápisem, emailem (podatelna@praha6.cz) či prostřednictvím datové schránky. Podání adresovaná těmito formami podléhají správním lhůtám. Odpověď úřadu pak lze očekávat do 30 dnů. SMS je další z možností. „Možnost požádat o pomoc nebo se ozvat odkudkoliv je důležitá nejen u služeb pro seniory a tělesně postižené, ale i v případech, kdy občané mohou včas upozornit na něco, co se jim nelíbí, na hrozící nebezpečí nebo pomoci zabránit páchání přestupků a trestné činnosti,“ domnívá se mluvčí radnice Martin Šalek.

Během ledna, kdy Praha 6 tuto možnost zveřejnila na svých internetových stránkách, využilo službu 10 občanů.


Jak má zpráva vypadat?

Stačí jednoduchý formát: P6 (mezera) vlastní text a odeslat na telefonní číslo: 220 189 111. Pokud SMS došla správně, odesílatel dostane na svůj telefon doručenku ve tvaru: IK PRAHA6 – PODANI PRIJATO.

Jak vlastně SMS podatelna funguje?

SMS zpráva odeslaná v příslušném tvaru (P6 vlastní text) odeslaná na tel. číslo 220 189 111 se zobrazí referentovi obsluhujícímu el. podatelnu úřadu (podatelna@praha6.cz) ve formě emailové zprávy, která je doručena do emailové schránky. Oproti standardním emailovým zprávám z ní však není možné určit odesílatele prostřednictvím jeho emailové adresy. V případě, že do SMS podání zapomene žadatel napsat své údaje či adresu, příslušný referent mu zavolá na mobilní telefon a údaje si vyžádá. SMS podání je ve stejné kategorii jako podání prostřednictvím dopisu či emailu. Referent přidělí podání tzv. průvodku, která splňuje atributy odpovídající elektronické evidenci spisové služby.