Měly skončit na smetišti, teď jsou perlou muzea

Zavzpomínat na staré časy, kdy v obývacích pokojích bývaly magnetofony, gramofony, černobílé televize, telefonovalo se z dřevěných telefonních budek a telefony měly dráty ve zdi, mohou návštěvníci Muzea spotřebičů, které v lednu otevřelo svoji expozici v terminálu 2 ruzyňského letiště.

Interaktivní výstava, která je pro návštěvníky zdarma, mapuje vývoj elektrických zařízení od počátku minulého století do současnosti. Jádrem muzea je devět samostatných panelů, zaměřených na gramofony, magnetofony, rádia, přenosné přehrávače, telefony, televize a počítače. Součástí expozice je i socha Šrotozemšťana, která byla v roce 2008 postavena z elektroodpadu na pražském Andělu. Výstava obsahuje celkem přes 100 spotřebičů, které pocházejí převážně ze soutěže O nejstarší sebraný spotřebič a ze sbírky Technického muzea v Brně. Každý panel nabízí kromě exponátů informace o druhu elektrozařízení, jeho historii a časovou řadu představující zajímavé události, které se staly v době výroby spotřebiče. Samostatně jsou vystaveny dva klenoty výstavy – elektrická promítačka z roku 1900 a přenosný gramofon HMV Model 102 vyráběný z roku 1932 ve vzácném modrém provedení.

„Myšlenka na vytvoření muzea vzešla z výsledku loňské soutěže O nejstarší sebraný spotřebič. V jejím rámci sběrné dvory po celé republice nashromáždily stovku historických spotřebičů,“ řekl Jan Vrba ze společnosti Asekol , která ve spolupráci s Letištěm Praha výstavu organizuje. „Počet odevzdaných přístrojů dalece předčil očekávání, a proto vyvstala otázka, jak se spotřebiči naložit,“ dodal. Mezi další zajímavé přístroje patří například elektronický gramofon Supraphon z roku 1946, stylový kufříkový magnetofon Supraphon GE 080 z období 1960–1965. Díky interaktivním panelům si lidé mohou z přístrojů pustit například historické rozhlasové nebo televizní vysílání. „Při tvorbě muzea jsme kladli důraz zejména na zábavnost, chceme vtáhnout návštěvníky do hry,“ řekl Vrba. Cílem muzea je podle něj vedle zábavy i vzdělávání veřejnosti v oblasti třídění elektrozařízení.