Muž bez minulosti dokáže bavit

Dejvické divadlo uvedlo v lednu premiéru hry Muž bez minulosti, která je adaptací filmového scénáře finského scenáristy a režiséra Akiho Kaurismäkiho.

V inscenaci uměleckého šéfa dejvické scény Miroslava Krobota se objevil prakticky celý soubor a spolu s ním i další zaměstnanci včetně technických pracovníků. A také tři hosté – Johanna Tesařová, Pavol Smolárik a Petra Hřebíčková. Titulní roli ztvárnil David Novotný.

Režisér a autor adaptace M. Krobot ponechal základní příběh a v něm většinu postav a dialogů. Hlavního hrdinu okrade a zbije parta zlodějů, když se probere, zjistí, že si nic nepamatuje, ani své jméno. Ocitne se mezi bezdomovci, potká členku Armády spásy a všechno se začne odvíjet tím lepším směrem.

Dejvické divadlo tímto svým projektem rozmnožilo řadu přepisů filmových příběhů na divadelní jeviště. Posun od filmu Muž bez minulosti, který byl v roce 2002 nominován na Oscara a získal hlavní cenu v Cannes, je ale zřetelný. Tam, kde z filmového plátna čiší beznaděj, se české divadelní publikum často směje. Komika převálcovala tragiku, režisér obohatil předlohu o nám blízký humor, čímž dílo zásadně proměnil. Nebál se zařadit bizarní pohybově-taneční čísla. Herci se však nepitvoří a nepředvádějí laciné kousky. Vedle hereckých výkonů je druhým důležitým tahounem představení muzika, která prolíná jednotlivé obrazy.


Foto: Hynek Glos