Poděkování muži, který zasáhl při požáru

náhled souboruPohotové jednání a duchapřítomnost pana Remziho Islamaje, obyvatele domova s Pečovatelskou službou v Liboci, zabránily možná horším následkům tragédie při požáru domova. Jeho jednání ocenila i radnice Prahy 6.

„To není žádné hrdinství. To by na mém místě udělal každý,“ brání se chvále osmdesátiletý pan Islamaj, který žije v domově s manželkou Evou. „Víte, altruismus je naší generaci přirozený,“ dodává skromně.

Hořet v domě v Liboci začalo dvanáctého prosince v bytě jedné z obyvatelek. Paní v sousedním bytě uviděla, jak se oknem valí dým. Zazvonila na byt Islamajových. „Poslal jsem ženu do přízemí, ať zavolá pomoc, hasiče. Otevřel jsem dveře bytu, které stará paní nechávala otevřené, a všude byl dým, skrz který nebylo ani vidět. Vrátil jsem se na chodbu, popadl hasicí přístroj a začal hasit,“ vypráví pan Islamaj, který je vystudovaný inženýr a zacházet s přístrojem pro něj nebyl problém. Než přijeli hasiči, oheň byl pod kontrolou. Podle ředitelky Pečovatelské služby Jany Soukupové byla příčinou požáru zapálená cigareta. „Lékaři se domnívají, že obyvatelku domova postihla náhlá srdeční příhoda a ztratila vědomí. Cigareta začala doutnat v křesle, a to podpálila,“ řekla. Ředitelka oceňuje rychlé jednání pana Islamaje. „Následky požáru jsou minimální. Bohužel, obyvatelku domova se zachránit nepodařilo, pravděpodobně zemřela před tím, než začalo hořet,“ sdělila Soukupová.

Statečné jednání pana Islamaje ocenil starosta Tomáš Chalupa, jako poděkování mu věnoval dárkový koš. Pan Ramiz Islamaj je původem Albánec, vystudoval ČVUT a do Prahy se se svojí českou manželkou vrátili na začátku devadesátých let.