Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Oddechl jste si? Za pár týdnů začne očekávaná stavba – prodloužení metra z Vítězného náměstí… Opravdu si myslíte, že v období krize je investice do prodloužení „áčka“ tak nezbytná? Prodloužení metro znamená nová staveniště a omezení... Tato zima je bohatá na sníh. Osvědčila se Sněhová pohotovost?

Oddechl jste si? Za pár týdnů začne očekávaná stavba – prodloužení metra z Vítězného náměstí…

Jsem přesvědčený, že po dostavbě metra se v Praze 6 zlepší život. A nemyslím si to jen já. Podle dlouhodobých průzkumů má podobný názor devět z deseti občanů Prahy 6. Podle statistik totiž projde konečnou stanicí Dejvická zhruba 150 tisíc pasažérů denně. Stanici Hradčanskou vloni využívalo 50 tisíc lidí denně. Nyní se jí vyhýbají kvůli stavbě tunelu Blanka. Situace na Vítězném náměstí je tragická. Metro zlepší dopravu i životní prostředí. Prodloužení metra znamená přesun dopravní zátěže na koleje a zvýšení podílu elektrifikovaných tratí ve městě. A to je krok správným směrem.

Opravdu si myslíte, že v období krize je investice do prodloužení „áčka“ tak nezbytná?

Prakticky veškerá městská i regionální doprava je přivedena ke stanicím Dejvická a Hradčanská. To vytváří v prostoru Vítězného náměstí a na třídě Milady Horákové stále více zatížené přestupní uzly na metro. Věřím, že metro osvobodí centrum Dejvic od náporu městských i příměstských autobusů.

Prodloužení metro znamená nová staveniště a omezení...

Někdy proto, aby bylo lépe, musí být hůře. Omezení určitě nastanou, tak jako probíhají při stávající stavbě městského okruhu na našem území. Rád bych věřil stavbařům, že ražba tunelů si vyžádá pouze minimální zábory povrchových prostor, neboť velká část trasy bude ražena mechanizovanými štíty. O potřebnosti této stavby nepochybujeme, proto jsme jí prosazovali, proto jsme jí chtěli. A to i přesto, že výsledkem je kompromisní varianta…

Tato zima je bohatá na sníh. Osvědčila se Sněhová pohotovost?

Nic není dokonalé, ale pokusili jsme se udělat, co bylo v našich silách. A přestože není úklid chodníků od sněhu povinností naší, ale hlavního města, věřím, že lidé snahu ocení. Nešli jsme cestou naříkání, nebo připojišťování, jako jiná města. Nabídli jsme program, se kterým těžko konkurovat strojovému čištění a dokonalému úklidu. Ale nežli vyhodit 170 milionů, podpoříme možnost brigády pro občany Prahy 6, a ušetřené peníze investujeme jinam.