Zima

protivná i romantická

Dva dny po lyžařském závodu Tour de ski, který se jel v na Strahově v areálu mezi stadiony E. Rošického a Sletovým stadionem, byl upravený 700 metrů dlouhý ovál jediným místem pro lyžování. Okamžitě jej obsadily desítky nadšenců. Magistrát hl. m. Prahy spolu s Prahou 6 a pořadateli se proto dohodli, že běžkařská trať na Strahově bude pro velký zájem veřejnosti zdarma k dispozici do konce ledna. Trať byla pravidelně upravována, areál oplocen. Nad pořádek dohlížela městská policie. Od konce ledna je trať k využití, dokud sníh neroztaje.


Sníh nabízel i romantické pohledy na zasněženou přírodu.


Veselí vzbudili sněhuláci, kteří dělaly společnost soše maršála I. S. Koněva v Dejvicích. Na fotografii je na svém mobilním telefonu zachytil zaměstnanec úřadu Michael Popel. I když si sněhuláci na podstavci dlouho nepobyly, lidová tvořivost vzbudila i řadu komentářů na facebooku Prahy 6.


Běžkaři ve Hvězdě se dali počítat na stovky. S čelovkami se po oboře projížděli i po setmění. Zasněžený lesopark využili orientační běžci oddílu Kotlářka Praha pro uspořádání nočního lyžařského orientačního závodu, na kterém se sešlo více než sto závodníků. Hvězda ale zdaleka nebyla jediným lyžařským rájem na Šestce, lidé se vydávali do Šárky, do Stromovky anebo jen tak kolem domů.


Řidiči to v prvních dnech kalamity vzdali. Radši se vydali na cesty MHD. Řada ulic, které TSK nestíhala odklízet, byla neprůjezdná.Na zamrzlé výhybce na Červeném vrchu vykolejila tramvaj a frekventovaná trať se zcela zastavila.

Zima v lednu způsobila i smrt. V Břevnově zemřel člověk, nejspíše na podchlazení. U rotundy v Radimově ulici asi padesátiletému muži již nemohli doktoři pomoci.