ČVUT má staronového rektora a první děkanku

Profesor Ing. Václav Havlíček, CSc., se stal rektorem ČVUT na další čtyři roky. Vysoké učení vede již druhé volební období.

Slavnostní inaugurace se uskutečnila vúnoru v Betlémské kapli. Ještě předtím jmenoval vlednu Václava Havlíčka do funkce prezident Václav Klaus spolu s dalšími dvanácti rektory českých vysokých škol.

„Chci nadále věnovat veškeré úsilí tomu, aby ČVUT bylo nejlepší technickou univerzitou v ČR a kvalitní výzkumnou univerzitou v evropském měřítku. Dále chci dosáhnout toho, aby se zvýšila společenská prestiž inženýrů. Zaměřím se také na transfer technologií do praxe a využití finančních prostředků ze strukturálních fondů,“ řekl prof. Havlíček.
„Profesor Havlíček je lídrem, který má vizi i odvahu. To je kombinace vlastností, které jsou nezbytným palivem každého motoru, vtomto případě motoru, který musí tlačit dopředu ten pomyslný vlak naší nejstarší technické vysoké školy,“ řekl při inauguraci starosta Tomáš Chalupa.  Profesor Havlíček podle něj se svým týmem realizuje projekt rozvoje univerzity i zhlediska rozvoje jeho zázemí. „Jsem velmi rád, že se nové vedení školy rozhodlo ve svých ambicích stavebního rozvoje univerzitního areálu překročit stín minulosti a představuje projekty plné odvahy a odrazu doby, ve které žijeme my a ne naši otcové a dědové,“ ocenil Chalupa. „Škola přichází sambiciózními projekty nových budov podél ulice Jugoslávských partyzánů, jejichž vrcholem snad bude nová budova Institutu informatiky a kybernetiky. Věřím, že právě tato budova má velkou šanci stát se novou dominantou i vlajkovou lodí univerzity,“ domnívá se.

Slavnostní inaugurace se kromě rektora dočkalo též pět nových děkanů fakult ČVUT a jedna děkanka. Prof. Ing. Alena Kohoutková, CSc. se na stavební fakultě stala historicky první děkankou. Do druhého funkčního období vstoupili na fakultě strojní její děkan prof. Ing. František Hrdlička, CSc., na jaderné a fyzikálně inženýrské fakultě doc. Ing. Miroslav Čech, CSc. a na fakultě architektury prof. Ing. arch. Zdeněk Zavřel. Nového děkana přivítá fakulta dopravní, bude jím prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek. Prvním děkanem nejmladší fakulty ČVUT – Fakulty informačních technologií – bude prof. Ing. Pavel Tvrdík, CSc.

Rektor Václav Havlíček vyšel jako vítěz zpodzimních voleb, kde se utkal sFrantiškem Vejražkou, prorektorem pro vnější vztahy a marketing ČVUT. Pro Havlíčka hlasovalo 24 z37 senátorů.


Václav Havlíček byl na další čtyři roky zvolen rektorem ČVUT.