Opravenou radnici pochválil prezident

Zrekonstruovaná radnice Prahy 6 se vúnoru dočkala slavnostního otevření. Opravené prostory si prohlédl i prezident Václav Klaus smanželkou Livií. Vzácnou návštěvu na radnici uvítal starosta Tomáš Chalupa smanželkou Kateřinou, zaměstnanci radnice i řada občanů, kteří využili Dne otevřených dveří a připojili se kprohlídce opravené budovy.

Návštěvou prezidenta starosta Tomáš Chalupa zároveň zahájil letošní oslavy, kdy Praha 6 slaví 90 let od vzniku městské části. „Praha 6 je mimořádná a vmnohém výjimečná, a tu výjimečnost si často opravdu zaslouží. Přeji jí, aby se jí i nadále dařilo,“ řekl prezident Klaus. „Za starostou Chalupou je vidět spousta práce a nová radnice je toho důkazem,“ pochválil Klaus svého bývalého tiskového mluvčího. Ve dvoraně budovy odhalil pamětní desku, která informuje o historii budovy i její rekonstrukci.



Prezident Václav Klaus byl modernizací budovy, kterou oficiálně navštívil naposledy před necelými osmi lety, opravdu nadšen. „Vaše radnice je moderní. Pokud bude tak dobře fungovat, jak vypadá, bude to pěkné. Je to přátelské kobčanům, a to by mělo být hlavním kritériem,“ hodnotil prezident opravenou budovu poté, co si prohlédl pracoviště živnostenského odboru nebo speciální pracoviště odboru životního prostředí, tzv. Velín, kde se na obrazovkách monitoruje dopravní situace vPraze 6, ale třeba také pohyb úklidových čet a úklidových vozů. Prezidentský pár překvapila řada otevřených prostor a skutečnost, že do všech kanceláří, včetně starostovy, jsou prosklené dveře. Pochválil práci architekta Zdeňka Žilky, který je autorem přestavby, i společnosti Konstruktiva Branko, která ji realizovala. Interiér budovy vytvořili architekti Jiří a Filip Soukupovi.



Prezident ocenil také to, že zastupitelé Prahy 6 při modernizaci úřadu volili úspornou variantu sohledem naobecní finance. „Budova radnice, vystavěná vpolovině dvacátých let, sloužila původně jako nízkonákladová ubytovna pro důstojníky, poté provizorně jako soud, od padesátých let jako Národní výbor. Při úvahách o nové radnici zastupitelé nakonec zvolili nejméně okázalou variantu, řešení nejšetrnější kdaňovým poplatníkům,“ vysvětlil starosta Chalupa, proč zastupitelé před čtyřmi lety rezignovali na výstavbu nové radnice na Vítězném náměstí.

Po devatenáctiměsíční rekonstrukci, během které způvodní budovy zůstaly jen obvodové zdi a schodiště a ze dvora bylo vyvezeno 40 tisíc malých kontejnerů materiálu, se podařilo sestěhovat veškerou agendu úřadu pod jednu střechu, vznikly nové prosklené kanceláře, 88 parkovacích míst ve dvoře, centrální dvorana sřadou služeb nebo služebna městské policie pro vyřizování jednoduchých záležitostí.


„Praha 6 je vmnohém výjimečná a svoji výjimečnost si zaslouží,“ řekl Václav Klaus při slavnostním otevření radnice. Doprovázela ho manželka Livia Klausová, přivítal je starosta Tomáš Chalupa s manželkou Kateřinou.

Starosta zdůraznil další zpředností nové radnice, a to její bezbariérovost. Vpůvodní budově se vozíčkáři nebo maminky skočárky nedostali dál než do přízemí. „Radnice má být bez bariér nejen pro ty, kteří musí překonávat skutečné bariéry. Má překonávat i překážky, které česká a evropská byrokracie klade na občany. Naší ambicí je lidem sloužit a ne je otravovat,“ dodal starosta.

Kpřekonání těchto bariér lidem pomáhají služby jako lokální MMS-ing, díky kterému mohou lidé MMS zprávou upozornit radnici na nepořádek nebo jiné nedostatky, nebo SMS podatelna, spuštěná minulý měsíc. „Lidé, kteří na radnici skutečně přijdou, by měli vyřídit jen to nejnutnější. Nechceme, aby měli pocit, že sem musí,“ říká Chalupa. Příští měsíc radnice plánuje spustit tzv. Deník úředníka. Lidé budou mít možnost objednat se kjednotlivým zaměstnancům úřadu přes internet, a to i mimo úřední hodiny.


Dárek odradnice: zmenšená kopie plastiky bronzového koně známěstíčka Wuchterlova – Kafkova od sochaře Michaela Gabriela.

Prezidentský pár strávil prohlídkou radnice téměř dvě hodiny. Prezident Klaus připomenul, že kšestce má opravdu blízký vztah, neboť zde prožil více než devět let života. „Kromě čtyř let na Hanspaulce vdomě předsedy vlády a čtyř let na Ladronce vdomě předsedy poslanecké sněmovny jsem prožil ještě rok vkasárnách vPodbabě, když jsem hrál závodně basketbalovou ligu za Duklu Dejvice,“ vzpomínal.


Prezidentský pár poobědval na Ladronce ve společnosti představitelů radnice, rektorů dejvických vysokých škol a převora břevnovského kláštera. Podávaly se místní speciality a zapíjely se pivem ze Strahovského kláštera a hanspaulským vínem.

Během prohlídky se prezident smanželkou pozdravil nejen se zaměstnanci úřadu, ale i se zástupci organizací pracujících spostiženými z Prahy 6, od kterých obdrželi dárky vyrobené vjejich dílnách. Organizace nabízejí své výrobky na chodbách radnice všem, kdo mají zájem si je koupit a podpořit je. Dárkem, který obdržel Václav Klaus odradnice, byla zmenšená kopie plastiky bronzového koně známěstíčka Wuchterlova – Kafkova od sochaře Michaela Gabriela.

 
Prezident si prohlédl Velín, pracoviště odboru životního prostředí a dopravy, ve kterém se na obrazovkách snímá provoz vPraze 6, vyhodnocuje dopravní situace, monitorují úklidy.

Václav Klaus si při neformální části návštěvy potřásl rukou sJiřím Anderlem, jehož obrazy zdobí stěny úřadu, sčestným občanem Prahy 6 Josefem Masopustem, se zpěvačkou Evou Pilarovou a dalšími hosty, rozdal podpisy úřednicím a občanům.


Václav Klaus se ochotně podepsal nejen do radniční pamětní knihy, podpisy rozdával i úřednicím během návštěvy kanceláří v jednotlivých patrech budovy.

Po návštěvě radnice se odebral do Národní technické knihovny, kde na něj vzaplněném sále čekali studenti dejvických vysokých škol. Ve zhruba hodinové, velmi přátelské debatě, přišla řeč na finanční krizi, zelenou lobby nebo nevýhody českého volebního systému. Na závěr poradil prezident Klaus studentům, aby se neváhali po studiu vydat na praxi do zahraničí. „Zahraniční zkušenost je strašně důležitá a měla by být povinností, samozřejmostí. Jeďte tam, ale vraťte se,“ nabádal studenty Klaus.


V konferenčním sále Národní technické knihovny čekali na prezidenta studenti vysokých škol, aby sním hodinu debatovali o finanční krizi nebo politice v Česku.

Debata sVáclavem Klausem vknihovně by podle Tomáše Chalupy měla být jakýmsi úvodem veřejných debat na nekomunální téma, které starosta hodlá v budoucnu pořádat. „Předběžně přislíbili účast ministr financí Eduard Janota a po něm hlavní hygienik Michael Vít,“ oznámil studentům.


23. 2. 2010 – Václav Klaus se zapisuje do pamětní knihy

Jak politici při návštěvě žertovali

Václav Klaus: „Pan starosta umí krásně mluvit. Vzpomínám si, že před lety mi dělal tiskového mluvčího, to se asi naučil u mne.

Paní Livia Klausová panu prezidentovi občas napověděla. Vrátil jí to vknihovně po besedě se studenty: „Příště si pozvou jenom Tebe, a všechno jim to povíš.“

Primátor Bém: „Praha 6 je mojí srdeční záležitostí, má ze všech městských částí nejvyšší nadmořskou výšku, a to je pro mne výzva.“


Pamětní deska ve dvoraně radnice
✤ Budova radnice Prahy 6 byla postavena dle plánů arch. Aloise Kroftyr. 1923 jako ubytovna.
✤ Od r. 1934 sloužila jako sídlo soudu a finančního úřadu.
✤ Od r. 1951 vbudově sídlil Obvodní národní výbor Prahy 6.
✤ Vletech 2008 – 2009, za starostování Tomáše Chalupy, proběhla zásadní rekonstrukce budovy do dnešní podoby dle projektu arch. Zdeňka Žilky a VPU Deco s interiérem arch. Jiřího Soukupa a arch. Filipa Soukupa.
✤ Klíčovou zásluhu na rekonstrukci měla tajemnice úřadu Lenka Pokorná (✝ 2009).
✤ Radnice byla slavnostně znovuotevřena prezidentem republiky Václavem Klausem dne 23. 2. 2010, vroce 90. výročí vzniku Prahy 6.
✤ Poprvé vdějinách Prahy 6 jsou všechny služby radnice soustředěny do jedné budovy.