Slangová „američtina“ na Norbertově

Základní škola Norbertov díky spolupráci s americkou školou Hartwick college ze státu New York, kterou navázala vloňském roce, měla již podruhé americkou návštěvu.

„Vrámci zimního semestru, týkajícího se středoevropské kultury a historie, nás navštívili američtí studenti a zúčastnili se vyučování v1., 2. a v9. třídě,“ říká ředitelka školy Karolína Čermáková. Prvňáci sangličtinou teprve začínají, a tak se vtéto třídě o vzájemné konverzaci hovořit nedalo. Prvňáci se i tak snažili a zazpívali anglickou písničku. Lepší komunikace byla ve 2. třídě, kde právě probíhala hodina anglického jazyka. Děti předvedly scénku vangličtině a také zazpívaly písničku. Studenti si pak sedli kdětem do lavic, navzájem se představili a snažili se sdětmi anglicky hovořit, i když obě strany používaly pouze jednoduchá slovní spojení.

Poslední zastávkou byla 9. třída, kde strávili američtí studenti celou hodinu. Povídali českým protějškům o životě ve Spojených státech, na oplátku se dozvídali o životě u nás. Nejzábavnější byl konec hodiny, kdy učili žáky slangové americké výrazy, které nenajdou vučebnicích, například: „Yo“ ahoj (čau), „chill“ – relaxuj (klid), „Sup?“– Jak se máš?, „sweet“ – skvělé („in“), „dude“ – kluk. „Máme zájem, aby se spolupráce rozvíjela i vdalších letech. Je to pro naše žáky nejen zpestření výuky, ale i získání nových znalostí zběžného života Američanů,“ říká ředitelka Karolína Čermáková. Studenti zamerické univerzity zakončili svůj pobyt ve školní jídelně. Pochutnali si i na řízku sbramborem.