Středoškoláci dostanou přidáno: hodinu cizího jazyka

Po žácích základních škol zPrahy 6, kterým radnice vyjednala dotace na jazykové pobyty a kurzy vzahraničí, se dostane lepších podmínek jazykové výuky i středoškolákům.

A tentokrát vcelopražském měřítku. Hlavní město Praha plánuje zaplatit středním školám, jejichž je zřizovatelem, rodilé mluvčí cizích jazyků. Tím chce studentům zlepšit kvalitu cizojazyčné výuky, navíc se přidá hodina výuky týdně.

Návrh na zavedení „Metropolitního programu“ předložil radním spodporou primátora Béma starosta šestky Tomáš Chalupa, který je pražským zastupitelem a předsedou zahraničního výboru. Vrámci programu by mělo jít ještě letos na zlepšení jazykových dovedností středoškoláků 21 milionů korun, vdalších letech pak 62 milionů korun ročně. Peníze, které se magistrát rozhodl uvolnit, mají pomoci školám zajistit o hodinu cizojazyčné výuky týdně navíc. „Jazyková vzdělanost je základním předpokladem pro uplatnění. Znalost jednoho jazyka nestačí,“ zdůraznil primátor Pavel Bém.

Podle Tomáše Chalupy mluví pražští středoškoláci slušně anglicky. Znalosti druhého jazyka, kterým je většinou němčina nebo španělština, už ale mají horší. Magistrát si zadal studii, která porovnala kvalitu výuky jazyků v Praze, Beneluxu a Skandinávii. „Kvalita a hodinová dotace jazykové výuky na středních školách v Praze nedosahuje evropského nadstandardu,“ uvedl Chalupa. Zatímco v české metropoli se studenti na středních školách učí druhý cizí jazyk průměrně tři hodiny týdně, ve Finsku to je pět hodin, v Norsku 4,75 hodiny a ve Švédsku 4,25 hodiny. Proto rada hl. m. Prahy podpoří navýšení hodinové dotace výuky právě u druhého cizího jazyka v posledních 4 letech studia před maturitou.

Děti mají vzdělávat kvalifikovaní rodilí mluvčí. Jejich počet by se měl na pražských středních školách ztrojnásobit. Chalupa však přiznává, že není možné od září sehnat dostatečný počet rodilých mluvčí do všech škol. „Je to běh na dlouhou trať, ale někdy jsme s tím museli začít,“ řekl.

VPraze 6 je šest středních škol, na které by se mohla nabídka Metropolitního programu vztahovat. Ředitelé škol se spodrobnostmi budou teprve seznamovat. „Každá koruna, která jde do školství, je dobrá. Na druhou stranu zatím není zcela jasné, jak se to bude provádět. Vnašem případě už je podle nového školního programu, který platí od září, počet hodin na horním limitu, který můžeme využít,“ říká ředitel Gymnázia Nad Alejí Jiří Benda. Na gymnáziu vyučují rodilí mluvčí převážně angličtinu, u ostatních jazyků je to komplikované: „Tito lidé prostě nejsou na trhu práce,“ domnívá se Benda. „Pro nás je to úplná novinka. Jazykové hodiny ale máme podle výukového programu již nyní navýšené na maximum,“ říká zástupkyně ředitelky Obchodní akademie na Krupkově náměstí Pernicová. Cizí jazyky na škole vyučují převážně aprobovaní čeští učitelé.

Překvapena plánovaným projektem magistrátu byla i ředitelka Gymnázia Arabská Zdeňka Hamhalterová. Ani ona zatím žádné informace o plánovaném rozšíření jazykové výuky neměla. „Vyučuje u nás však několik rodilých mluvčích, kterým musíme zajišťovat i ubytování. Proto každou podporu ze strany magistrátu uvítáme,“ shrnula ředitelka pro MF Dnes.