Divadlo má důvod k oslavám, čeká je řada výročí

náhled souboruDivadlo Spejbla a Hurvínka se vrací na zrekonstruovanou scénu v roce, který je pro něj velmi významný. Jedno výročí střídá druhé.

„Osmdesát let trvá profesionální éra divadla, 65 let patří divadlo městu Praha. Soubor se do opraveného divadla vrátil v roce, kdy oslaví 15 let svého působení na adrese Dejvická 38,“ vyjmenovává ředitelka Helena Štáchová letošní výročí. Neuvěřitelných 90 let oslaví hlavní protagonista příběhů, pan Spejbl. Pozadu nezůstanou ani jeho souputníci Mánička a pes Žeryk. 19. dubna to bude přesně osmdesát let, kdy je mohli diváci poprvé spatřit po boku Spejbla a Hurvínka na jevišti. „Protože se slavnostní otevření sešlo téměř symbolicky s mnoha významnými výročími a také nevšedními projekty, vnímáme je mimo jiné i jako velmi pozitivní podnět pro další práci,“ říká Štáchová.

Svůj návrat na přestavěnou scénu oslaví divadlo 1. dubna premiérou hry pro dospělé Hudební zmatiné, ve které vystoupí nejen hlavní protagonisté divadla, ale i řada jiných, například kozáčtí tanečníci nebo gospelový soubor. Tato hra měla premiéru poprvé v německém jazyce, a to v lednu v Berlíně.

Součástí slavnostního večera je i otevření muzea historických loutek divadla ve foyer divadla. Tam si před každým představením budou moci diváci prohlédnout původní loutky, historii loutkářství, fotografie z představení.

K výročí vycházejí nové publikace nakladatelství CPress „Spejbl a Hurvínek na nitkách osudu“, která mapuje celou éru divadla. Její součástí jsou i dokumenty v autentické podobě, DVD s filmy S+H a poslechovou nahrávkou. Při slavnostní premiéře bude křtěno i dárkové jubilejní 4CD „To nejlepší se Spejblem a Hurvínkem“, které vydalo nakladatelství Supraphon. To oslavuje úctyhodnou osmdesátiletou spolupráci s divadlem. „Obsahem pokřtěné dárkové krabičky jsou tři nosiče, z nichž každý je věnován tomu nejlepšímu z nahrávek jednotlivých interpretů Spejbla a Hurvínka, a na čtvrtém nosiči jsou unikátní nahrávky všech představitelů a představitelek hlavních postav divadla od počátku divadelní éry až do současnosti,“ říká ředitelka Štáchová, která ten večer obdrží platinovou desku, v součtu zlatých a platinových desek již jedenatřicátou.

Postavy ožijí ve 3D představení

V letošním slavnostním roce si divadlo dopřálo jednu technickou lahůdku. V lednu natočilo divadlo hru „Hurvínkův Mikuláš“ na záznam 3D. „Je to unikát v celosvětovém měřítku, protože je to poprvé, kdy se divadlo představí na plátně v trojrozměrné podobě. Film bude vydán i jako první české DVD v 3D podobě,“ vysvětluje autorka hry Helena Štáchová. Filmová premiéra je plánovaná na Den dětí na Filmovém festivalu ve Zlíně. Potom bude film uváděn v 3D kinech v dopoledních hodinách pro školáky a děti z mateřských škol po celé republice. „Součástí filmu bude i upoutávka na chystaný 3D animovaný velkofilm s našimi loutkovými postavami, na kterém pracujeme s účastí mezinárodních animátorů. Premiéra by měla být za dva až tři roky,“ slibuje ředitelka.

Hosté na scéně

Výhledově by se na scéně divadla mohli objevit i hosté: „Některá divadla nedisponují takovým zázemím jako nyní my. Proto je zde možnost inscenovat některá představení na naší scéně. Možnosti spolupráce jsou dosud v jednání,“ uvedla ředitelka.

Den otevřených dveří
v divadle Spejbla a Hurvínka se koná 11. dubna od 9 do 13 hodin