Gymnázium Nad Alejí má moderní genetickou laboratoř

náhled souboruUnikátní šanci nahlédnout do tajů genetiky mají studenti Gymnázia Nad Alejí. Na hodinách biologie si mohou připadat jako detektivové v kriminalistických laboratořích, když pomocí DNA zkoumají, „kdo je vinen“ nebo zjišťují, zda potraviny z obchodů jsou geneticky modifikované.

To vše díky projektu Genetika do škol, který na gymnáziu běží již druhým rokem. „Naší snahou je, abychom populárně, a přitom vědecky přesně, ukázali genetiku jako vědecké obory, které v sobě skrývají nesčetné možnosti a řešení tajemství života,“ říká ředitel školy Jiří Benda. S ojedinělým projektem, který připravili profesoři gymnázia, uspěla škola s žádostí o grant z fondů EU. Díky tomu ve škole vzniklo nové Biocentrum – genetická laboratoř, jaká nemá v českých školách obdoby. Ještě výjimečnější jsou však možnosti laboratorních prací, jaké studenti v Biocentru mají. „DNA je pro řadu studentů příliš abstraktní pojem. Každý student proto absolvuje práci, při které zhmotní a zviditelní svoji vlastní DNA a svůj gen si pak může nosit zavěšený v lahvičce na krku,“ popisuje jednu z prací Irena Skolilová, která projekt ve škole zaštiťuje a je jednou z těch, kdo ho připravovali. K dispozici mají studenti speciálně připravené soupravy pomůcek, které obsahují vše, co je potřeba na jednotlivé pokusy.

Biocentrem projde během studia každý student gymnázia minimálně jednou. Další možnosti pak mají v laboratorním kroužku. „Díky projektu stoupá mezi dětmi zájem o biologii a genetiku, studenti jsou nadšení,“ hodnotí projekt ředitel Jiří Benda s tím, že všeobecně zaměřené gymnázium by se částečně mohlo specializovat právě na přírodní vědy. Práce v Biocentru napodobuje výzkumné metody vědeckých pracovišť. „Na přípravě laboratorních prací spolupracujeme s přírodovědeckou fakultou nebo s Akademií věd,“ dodává profesorka Skolilová.

Gymnázium si ale genetické zajímavosti nenechává jen pro sebe. Součástí projektu je otevření Biocentra ostatním školám. „Nejprve jsme zaškolili učitele z ostatních pražských středních škol, kteří sem pak mohou přivést své žáky,“ vysvětluje Skolilová. Laboratoř navštívilo již 120 studentů ostatních středních škol a gymnázií. Program počítá s tím, že celkem by laboratoří měla včetně studentů domácího gymnázia projít zhruba tisícovka dětí.

Projekt, který z 85% financuje EU a o zbytek se rovným dílem dělí stát a město Praha, je připraven na 3 roky. Škola se však bude snažit využít možností laboratoře i poté, co grant skončí. Naštěstí je na škole dost nadšených biologů, kteří neváhají investovat svůj volný čas do přípravy zajímavého studia.


Biocentrum na gymnáziu Nad Alejí vzniklo díky grantu z fondů EU a umožňuje studentům nahlédnout do tajů genetiky.


Profesoři biologie a chemie byli první, kteří zviditelnili vlastní DNA. Stejný postup čeká i studenty.