Městská část pomůže sportovním klubům

náhled souboruJednorázový příspěvek na letošní rok získají od městské části sportovní jednoty a svazy v Praze 6.

Zastupitelé v březnu schválili, že si jednoty rozdělí téměř dva a půl milionu korun. O výpomoci od městské části se rozhodlo poté, co jednoty přišly o část dotací od Sazky.

Již v polovině loňského roku bylo jasné, že jednoty nedokážou pokrýt svoje provozní náklady. To vše v důsledku krácení příspěvků loterijní společnosti Sazka tělovýchovným jednotám a sportovním svazům, schvalovaných ČSTV nebo Sokolem. Starosta Chalupa proto vloni svolal informativní schůzku s představiteli klubů, na které byly zmapovány dopady omezení příjmů, a Praha 6 nabídla finanční pomoc. „Tento příspěvek jsme schválili poprvé a právě s ohledem na situaci v loterijní společnosti Sazka. Věřím, že do konce tohoto roku se problém s financováním jednot vyjasní,“ uvedla radní pro kulturu, sport a volnočasové aktivity Ingrid Kejkrtová.

Výše příspěvku jednotám se odvíjí od počtu dětí do 18 let s bydlištěm v Praze 6. Peníze mají z větší části sloužit na podporu pravidelné sportovní činnosti, část lze využít na nájemné a energie. V Praze 6 sportuje v jednotách celkem 2740 dětí, příspěvek Prahy 6 činí 900 korun na jednoho. Peníze se rozdělily mezi 23 sportovních oddlílů. Mezi jednoty s nejširší dětskou členskou základnou patří v Praze 6 TJ Sokol Dejvice, SK Aritma, Tatran Střešovice, Sokol Hanspaulka nebo SK Kotlářka.


Sportovní klub Aritma s oddíly fotbalu, tenisu a atletiky má v Praze 6 nejpočetnější dětskou členskou základnu.