Praha 6 vítala jaro farmářskými trhy

náhled souboruPřesně na první jarní den se u Vítězného náměstí konaly první Farmářské trhy. Navštívily je tisíce lidí. Radnice je pro velký zájem bude pořádat pravidelně.

Trefou do černého by se dal nazvat společný nápad Prahy 6 a pražského magistrátu vrátit do města nabídku čerstvých produktů od malých dodavatelů. Tisíce lidí si v sobotu dopoledne přišlo nakoupit čerstvé květiny, bylinky, sazenice, kozí sýry a mléko, pečivo bez lepku nebo houby. Hitem trhů se staly kapří hranolky, které lidé ochutnávali přímo na místě, a speciality z pštrosí farmy. Obrovský zájem byl i o jablka, mrkev, brambory nebo „obyčejné“ zelí. „Dovezli jsme přes metrák zelí. Během dvou hodin nás lidé úplně vykoupili a pořád se ptali, jestli nedovezeme další,“ překvapil zájem samotné prodejce. Těch bylo u Vítězného náměstí v jednotlivých stáncích přes třicet.


Zájem lidí o čerstvé zboží přesvědčil pořadatele, aby se farmářské trhy opakovaly pravidelně. První jarní sobotu přišly na Vítězné náměstí tisíce lidí.

„Zájem lidí nás všechny mimořádně, ale mile, překvapil. Proto se z toho stane tradice,“ slíbil starosta Tomáš Chalupa. Na další trhy se lidé mohou těšit již 10. dubna od 8 hodin do 14 odpoledne a opakovat by se měly po 14 dnech. Rozšířit by se měl i sortiment trhů. „Pokusíme se vyhovět přáním občanů, která vzešla z ankety pořádané na místě,“ řekl místostarosta Jan Záruba, který nápad s trhy prosadil. Kromě toho, že si lidé přejí pravidelné pořádání trhů o víkendu, by stáli například o čerstvá vajíčka, více ovoce a zeleniny, čerstvé ryby, domácí mléko a máslo, moravské víno a sortiment by rozšířili dokonce o živá zvířata.


Trhy zahájili starosta Tomáš Chalupa s primátorem Pavlem Bémem.

Obrovský zájem o trhy byl důkazem toho, že podobná nabídka lidem chybí: „Přitom všude na východ i na západ od nás podobné trhy najdeme. Naším záměrem je obnovit tradici zemědělských tržnic zrušených komunistickou minulostí a podpořit zemědělské malovýrobce a chovatele,“ tvrdí starosta a dodává: „Snahou trhů je nabízet skutečně kvalitní zboží, které voní. Nikoliv prefabrikáty z hypermarketů.“ Radnice má možnost ovlivnit, jaká bude skladba prodejců, a proto by se nemělo stát, že se z toho stane tržiště s čínskými výrobky.


Obrovský zájem lidí pořadatele zaskočil, 10. dubna se trhy budou konat již na větším prostoru.

Jedinou vadou první farmářské soboty tak byl nedostatek místa. Organizátoři nečekali, že přijde tolik lidí. Ti se pak tlačili na malém prostoru, často se museli ke stánkům probojovávat mezi dalšími nakupujícími, dlouhé fronty stály napříč tržištěm. Pro další farmářskou sobotu už budou mít podle pořadatelů trhy vyčleněn větší prostor. Přibude také počet stánků. „Stánky pro farmářské tržiště budou vyrábět vězni z ruzyňské věznice, v tuto chvíli pro jednotnou tvář farmářského trhu zpracováváme projekt. Zároveň lze očekávat, že od dalších trhů budou farmáři platit za stánek nájemné, v řádu několika set korun,“ potvrdil Záruba. Pořádání prvních farmářských trhů šlo zcela na účet radnice a hlavního města a s podporou se prozatím počítá i nadále. Starosta Chalupa však doufá, že časem by si na sebe trhy mohly vydělat.


Děti se bavily, rodiče nakupovali.