Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Zatímco v celé Praze je situace v kultuře napjatá, vy jste opravili už třetí divadelní scénu. Tentokrát přišel na řadu Spejbl a Hurvínek. Je to rozumné? Ale každé divadlo má přece jiné dispozice a jiné návštěvníky…Zima je minulostí, tedy nastává čas na vyhodnocení systému zimního uklízení, Sněhové pohotovosti… Jak se po zimě šestka probouzí v životu?

Zatímco v celé Praze je situace v kultuře napjatá, vy jste opravili už třetí divadelní scénu. Tentokrát přišel na řadu Spejbl a Hurvínek. Je to rozumné?

Je to nutné z hlediska zachování provozu samotného divadla, ale také z důvodu srovnání výchozí pozice divadel v Praze 6. Právě ta snaha uměle tvrdit, že něco kulturou je a něco není, něco by se mělo podpořit víc a něco méně, je možná důvodem, proč někdo vnímá situaci v pražské kultuře jako napjatou. Nechceme-li nikoho zvýhodňovat a někoho diskriminovat, a to nechceme, museli jsme ve všech třech divadlech – Dejvickém, Semaforu a S+H – vytvořit shodné podmínky. Po dřívějších rekonstrukcích Dejvického divadla i Semaforu přišla nyní na řadu rekonstrukce Spejbla a Hurvínka.

Ale každé divadlo má přece jiné dispozice a jiné návštěvníky…

A to je v pořádku. Ale my se musíme snažit přistupovat ke všem třem hlavním divadelním scénám Prahy 6 jednotně. A po opravách a modernizacích máme argument, abychom nastavili shodný nájemní vztah včetně výše nájemného.

Zima je minulostí, tedy nastává čas na vyhodnocení systému zimního uklízení, Sněhové pohotovosti…

Praha 6 má přesně 375 km chodníků. Ty se dají uklízet různým způsobem. Najmete soukromou firmu a zaplatíte jí 200 milionů korun. Když dostanete množstevní slevu, tak méně. My jsme zvolili kombinovanou metodu. Na něco jsme najali úklidové firmy a o zbytek se podělili placení dobrovolníci. I tak celá ta „sranda“ – jíž se povedeně říká Kuberův zákon – přišla obecní šestkovou pokladnu na 21 milionů korun. Jsme u nás na takový diverzifikovaný systém úklidu hrdí. Sami jsme si ho ve svízelné situaci vynalezli. Je efektivní a hlavně jde o nejlevnější a nejrychlejší způsob, jak si poradit se sněhem v situaci, kdy tuto povinnost stát hodil na obec, aniž se ptal, kde na to vezme čas, peníze, lidi a prostředky.

Jak se po zimě šestka probouzí v životu?

Zima byla dlouhá a možná i depresivní, proto snad každý uvítá oživení i na akcích, které jsou s jarem spojené. Za zmínku stojí Velikonoce v Písecké bráně, další farmářské trhy nebo slavnosti na Štrozoku.